Annons
Nyheter

Krisen bäddar för billig hotellweekend

Det är lågkonjunktur och turisterna flyr dyrlandet Danmark. Men i Köpenhamn fortsätter nya hotell att ploppa upp ur marken, till glädje för alla som vill boka in sig lite billigare i Byen.
Nyheter • Publicerad 2 november 2009
Cabinn Metro öppnade vid Fields i Örestad i somras och kostar från 485 danska kronor för ett enkelrum utan frukost. Bild: Åsa Sjöström
Cabinn Metro öppnade vid Fields i Örestad i somras och kostar från 485 danska kronor för ett enkelrum utan frukost. Bild: Åsa SjöströmFoto: 

De ekonomiska kristiderna skakar om hotellbranschen i Köpenhamn.

Den dåliga nyheten är att Köpenhamn fortfarande är en av världens dyraste städer att övernatta i. Den goda nyheten är att priserna sjunker.

Annons

I september var det i genomsnitt nitton procent billigare att ta in på hotell än ett år tidigare, enligt bokningssajten Trivago.

– I somras hade vi inte alls så många svenska gäster som vi är vana vid och trafiken gick på "fel" håll över bron. Ni har ju en helt annan valuta än vi, så många utländska gäster valde att turista i Sverige eller i andra länder. Och när kapaciteten är större än efterfrågan måste priserna marknadsanpassas, säger Lone Njor Hulth.

Hon är vd för hotell- och turistorganisationen Horesta och säger att läget är allvarligt för hotellen i Köpenhamn, trots årets många evenemang med Obama­besök och FN:s klimatmöte.

– Då säljer hotellen allt de har, men man måste ha gäster på vardagar och helger där emellan. Nästa år är det inte så många events och vi har sett flera företag avboka planerade konferenser. Alla vaktar sina kostnader och den danska hotellmomsen är högst i Europa.

Men kristider för hotelldirektörerna innebär samtidigt större chanser att göra fynd för den som längtar efter en tur till Köpenhamn. Hotellen och vandrarhemmen har allt fler erbjudanden och kombinationspaket för att locka nattgäster.

Dessutom öppnar fyra nya hotell i år och åtminstone två av dem satsar på låga priser, Cabinn i Örestad och Wakeup Copenhagen vid Kalvebod brygge. Det sistnämnda ingår i hotellkedjan Arp-Hansens portfölj.

– När vi byggde Wakeup såg vi att lågpristrenden hade kommit för att stanna inom både flyget och dagligvaruhandeln. Då bestämde vi oss för att satsa på ett centralt läge med lite mindre lyx. En del gäster behöver inte så många kvadratmeter, men vill fortfarande bo centralt. Priserna är också mer dynamiska än förr, precis som inom flyget, säger Arp-Hansens vd Dorte Krak.

Till sommaren öppnar företaget även Tivoli hotell och kongresscenter bredvid Wakeup Copenhagen:

– Vi behöver ett kongresscenter som ligger inne i stan för att kunna konkurrera med andra storstäder. För turisterna satsar vi också på all inclusive där Tivolibesök och mat ingår. Många vill veta i förväg vad deras upplevelse kommer att kosta. Sedan är det bara att njuta.

Sara Håkansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons