Annons
Nyheter

Smaklig ölluff på Nordjylland

Ölälskare - vidga vyerna på några mikrobryggerier med himmelsk färsköl. Följ med på en rusig långhelg mellan Ålborg och Skagen.
Nyheter • Publicerad 18 november 2009
Bilder: Andreas Strömberg
Bilder: Andreas StrömbergFoto: 

När mörkret gripit tag om blåsiga höstmorgnar och tröttheten tynger märg och ben kan det vara läge att ta bilen på färjan några timmar västerut, från Göteborg till Fredrikshavn.

På norra Jylland kan man pigga upp sig på lugna kroer vid havet med ett vitare ljus. Sedan vidgar man sin ölhorisont från en stor stark massproducerad Pripps industriöl till hantverksbryggda specialsorter med smakupplevelser från en annan ölplanet.

Annons

- Carlsberg är både filtrerad och har tillsatt kolsyra. Det gör vi aldrig med våra egenkomponerade ölsorter, förklarar bryggmästaren Jens Pedersen vid Lökkens Bryghus på Nordjyllands västkust mot Nordsjön.

Här tillverkar de inte bara smakrik pilsner utan även ofiltrerad veteöl, rödbrun ale och mörk stout, typ Guinness. Vi smakar deras veckogamla öl med maritima namn som Styv Kuling och Badehusbajer. Sötbeska aromer utvidgar ölbegreppet och väcker själens hösttrötthet. Danmark har blivit dyrt, 140 svenska kronor motsvarar 100 danska. I baren på brygghusets restaurang köper vi en halvlitersflaska för 35 danska kronor, ungefär 50 svenska.

Det är ändå bara marginellt dyrare än en stor stark hemma, men ett universum i smakskillnad om man gillar specialöl med alkoholhalter på sex-sju procent utan att de smakar spritigt.

- Våra öl smakar som bäst om de är dryga sex procent. Då blir de dessutom bara bättre och bättre med tiden, konstaterar Jens Pedersen.

Det spritter till skönt i kroppen och knoppen redan efter några glas och en semesterkänsla tar snabbt över känslan i kroppen. Längs den vita sandstranden friskar Nordsjövindarna i och den norddanska eftermiddagen badar i ett ljust skimmer. Tjejer joggar med hunden. Några friskusar tar ett tidigt höstbad. Sommarens tursithorder: tyskar, svenskar och norrmän har dragit sin kos. Ett vilsamt lugn har lagt sig över kustsamhället Lökken.

Landskapet är platt och enformigt med vetefält, stora grisfarmer och en och annan övergiven kvarn, i bilen på väg mot middagen någon mil inåt landet till Bryghuset Vendia i Hjörring. Denna krog har vunnit flera priser för sin mat. Pilgrimsmusslor till förrätt och stekt anka till huvudrätt för fyrahundra kronor är ett fynd för gourméer. Deras egenkomponerade ale och veteöl sjunger i gommen.

Dagen efter drar vi vidare österut till en uppfriskande promenad längs Danmarks nordligaste strandspets Grenen där Skagenmålarna avbildade sina berömda motiv. Det blir en Stjerneskud ett stjärnskott i solen i Skagens hamnrestaurang: panerad spätta och räkor med god sås på rostat bröd för en svensk hundring och en kall ofiltrerad veteöl från Skagens Bryghus. Sista dagen långhelgen, motorväg en timme söderut till Ålborg. Vid Limfjorden ligger Nibe bryghus där bryggmästaren Antoni Agaard Madsen avslöjar hemligheter i öltillverkningens ädla konst.

- Prova vår Oktoberöl. Den är dejlig, säger han och häller upp sin tre veckor färska brygd med färgnyans mellan kopparrbrunt och rött guld.

Åter hamnar man i ett skönt rus av nya överraskande smakfyrverkerier i gommen.

- Det gäller att ha rena kärl och våga experimentera med maltsorter för att skapa nya spännande smaker. Ju mer humle man tillsätter desto bittrare blir det.

Annons

På kvällen träffar vi bryggstjärnan Claus Sögaard, ett sympatiskt energiknippe vars krog med sina egna öl gör succé bland turister och lokalbefolkning i Ålborg. Liksom sina jylländska bryggarkollegor hakade han sedan år 2005 på trenden att starta sitt eget mikrobryggeri. Nu skall Sögaard exportera till Systembolaget.

Mikrobryggerierna gör en kulturgärning med sina rikedom av egenkomponerade smaker. Man kan bara hoppas att samma småskaliga trend startar i Sverige. Inte bara på ölmarknaden, utan även för grönsaker, ostar och frukt. De utgör alla nyansrika smakupplevelser som i dag - tyvärr - ofta är dödsdömda till följd av stormarknadernas allt mer omfattande utbredning i såväl Sverige som resten av världen.

Andreas Strömberg (TT Spektra)
Andreas Strömberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons