Annons

10-tons lucka lossnade på betbåt

Det holländska bulkfartyget Sweder från Hoogezand ligger nu vid Bornholmskajen i Simrishamn. Anledningen är att en av lastrumsluckorna, som väger tio ton, föll ner i lastrummet i torsdags eftermiddag. Samtidigt skadades traverskranen ombord.
Simrishamn • Publicerad 8 november 2002
Den skadade lastrumsluckan på tio ton bredvid olycksbåten. Bild: Pontus PerssonFoto: 

- Dessbättre kom ingen person till skada, säger H Gibcus, skeppare ombord på Sweder, som tillsammans med systerfartyget Swallow fraktar sockerbetor mellan Klintehamn på Gotland och Simrishamn. Sweder har varit i trafik sedan den 29 oktober, och ska frakta betor fram till julhelgen. Olyckan ombord innebär dock ett stort avbräck. Olyckan inträffade när fartyget hade lossat sockerbetor vid östra kajen, och skulle luckas på. Då föll en av luckorna ned i det tomma lastrummet. - Det blev mindre skador i lastrummet och på traverskranen. Skadorna måste repareras innan vi kan återuppta trafiken, säger H Gibcus till YA. Sweder gick till Bornholmskajen i torsdags kväll för att inte ligga i vägen när Swallow lossar betor. Men det var först på fredagen som man med hjälp av en stor kran kunde lyfte ner Sweders skadade fartygsdelar på kajen. Inspektör Tore Dahl på Fartygsinspektionen i Malmö fick på fredagen kännedom om olyckan, men på omvägar. - Vi ser allvarligt på att rederiet inte rapporterat olyckan till oss, enligt hamnstatsdirektivet. Flaggstaten, i detta fall Holland, har skyldighet att kontakta oss vid en olycka, säger Tore Dahl. - Om skadorna är omfattande kan vi belägga båten med nyttjandeförbud, tillägger Dahl, som i fredags eftermiddag körde till Simrishamn för att inspektera Sweder.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons