Annons

"24timmarswebb" invigd

Bättre tillgänglighet och mer användarvänlig. På torsdagen invigdes kommunens nya hemsida.
Simrishamn • Publicerad 8 juni 2006
Förstasidan på kommunens nya hemsida.
Förstasidan på kommunens nya hemsida.Foto: 

Kritiken mot hemsidan har varit kraftig och i en medborgarenkät nyligen med med över 400 personer. framkom att kommuens webbplats inte fungerar.

– Ja, sidan hade väldigt många brister, folk hittade inte vad de sökte och den var inte anpassad för funktionshindrade, säger informationsansvarig Marie Carlberg.

Annons

I höstas påbörjades därför ett mödosamt arbete med att anpassa sidan till målet om en "24 timmarswebb". På onsdagen presenterades den nya uppfräschade hemsidan.

– Detta är kollosalt viktigt, sidan är kommunens ansikte utåt och måste fungera. Nu kan folk gå in på sidan dygnet runt och söka all möjlig information, säger kommunalrådet Christer Akej (m).

EU-direktiv säger att myndigheters och kommuners webbplatser i framtiden måste fylla två grundkrav. Tillgänglighet och användarvänligt för alla, oavsett funktionshinder eller webbläsare.

På kommunens nya webbplats kan medborgarna lämna in bygglov, hämta ansökningar, söka tilltånd för olika verksamheter och mycket annat.

– Varför ska allmänheten anpassa sig efter kommunens öppettider och när tjänstemännens arbetstider?, frågar sig Christer Akej retoriskt.

Vilka kostnader har kommunen för projektet?

– Det är alltid kostnader, men det håller sig inom budgeten. Dessutom var en förändring oundviklig förr eller senare.

FAKTARUTA:

"24 timmarswebben" är fastlagen av regeringen efter EU-direktiv. Verva, Verket för förvaltningsutveckling har dragit upp riktlinjerna.

Sidan hittar du om du klicka på länken här intill eller går till http://www.simrishamn.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons