Annons

60 blir utan jobb när Plastal drar ner ytterligare

Plastal varslar ytterligare 60 anställda om uppsägning. Totalt har nu 110 anställda drabbats av krisen i bil-industrin. "Det här är tråkigt för alla", säger fabrikschef Jonny Ekstedt.
Simrishamn • Publicerad 19 november 2008
Plastal varslar ytterligare 60. Totalt är 110 arbetstillfällen på att väg att försvinna från bildelstillverkaren
Plastal varslar ytterligare 60. Totalt är 110 arbetstillfällen på att väg att försvinna från bildelstillverkarenFoto: 

I augusti varslades 25 anställda och månaden därefter 25 till.

Så sent som i går informerades alla anställda om det nya varslet.

Annons

- Det kom som en chock för en del. Man hade nog förväntat sig att fler varsel skulle läggas, men man trodde nog att det skulle bli 25 till. Inte 60.

Varför varslar man då så många?

- Vi kunde fortsatt att varsla 25. Men vad det handlar om nu är att vi går in i ett nytt budgetår och vi måste anpassa oss därefter. Detta är vår verklighet.

Vikande orderingång är förklaringen till att Plastal måste anpassa sin bemanning. Både tjänstemän och anställda inom produktionen berörs. Förhandlingar med fackliga företrädarna har inletts.

- Vi har bara folk med många anställningsår. Och i en del fall handlar det om par där båda blir arbetslösa, säger Jonny Ekstedt. Det är tragiskt. Personalstyrkan har efter uppsägningstidernas utgång bantats med 110 personer.

Räcker det nu?

- Ingen kan i dagsläget säga någonting om framtiden. Varken på det ena eller andra hållet. Jag kan inte lova att det här är det sista varslet som lagts.

Beroendet av fordonsindustrin har i alla tider gjort Plastal känsligt för svängningar. Anställda har varslats om uppsägning för att när orderna kommer återanställas.

- Om det skulle vända så har de uppsagda ett återanställningsskydd.

 Har Plastal en framtid i Simrishamn?

Annons

- Självklart. Det är därför vi kämpar som vi gör. Men om vi ska klara det så måste vi anpassa oss till våra kunder. Så är det bara, säger Jonny Ekstedt.

När de varslade avslutat sina anställningar återstår 195 anställda på Plastal i Simrishamn.

Plastal har över 7000 anställda på 30 fabriker spridda över 10 länder.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons