Annons

Ack nu är det vinter

Vintern kommer år efter år som en överraskning. Först när första snön faller är timman slagen; har vinterdäcken inte kommit på då är det hög tid att ställa sig i kö för däckbyte. På Österlenvulk har man framgångsrikt jobbat för att få bilister att agera i god tid.
Simrishamn • Publicerad 4 november 2009
Bild: Sprisse Nilsson
Bild: Sprisse NilssonFoto: 

När trycket är som mest intensivt byts däcken på 30-35 bilar varje dag på Österlenvulk. En bil varje kvart räknar man med och då är det två man som samarbetar för att göra däckbytet så snabbt som möjligt.

Förr om åren har det kört ihop sig där liksom på de flesta vulkcentraler i trakten. I hopp om att i någon mån mildra trycket beslöt man sig för att stämma i bäcken.

Annons

– Vi har testat att skicka ut tidsförslag till dem som sina däck vinterförvarade här. Det har vi gjort både för att bilisterna skulle vara ute i bättre tid och för vår egen skull; för att lätta på trycket.

Erik Nilsson på Österlenvulk har jobbat 47 år med däck. Man kunde tycka att han skulle vara lite trött på dessa eviga byten, men icke:

– Det är jätteroligt faktiskt, säger han och drar ivrigt iväg med oss till "däckhotellet" en avdelning i huset där kunder hyr in sig med sina däck.

Där finns ungefär 3200 däck på 12 vagnar med tre våningar på varje. Våra däck finns helt riktigt förvarade där de ska enligt den datoriserade registret; på vagn 11 våning B.

För drygt en månad sedan gick tidsförslagen ut och många har tackat ja.

– Nu kunde jag inte just den tiden men det blev i alla fall en påminnelse om att det var dags, konstaterade Marie Ekberg som tycker det var väldigt bra med en sådan ordning.

Erik Nilsson är glad över det positiva reaktion man fått så det blir nog samma system i fortsättningen också. Själv är han inte den som väntar in i det sista med sitt eget byte:

– Däcken fixar jag varje år vid 15 oktober. Man vill ju vara förberedd. Vinter blir det hur som helst varje år.

De flesta kunder håller sig till dubbfria däck:

– Hos oss är det mer än 80 procent som kör dubbfritt.

Annons

Det sägs att vintern är på väg nu. Och kanske blir det så. Då är i vart fall Erik Nilsson väl förberedd och uppbokad:

– Nu har vi någon enstaka strötid kvar inom de närmsta dagarna annars är det en veckas väntetid som gäller.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Jea Jonsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons