Annons

Akuten bommade igen

Klockan 20 på måndagskväll låstes dörren till akutmottagningen i Simrishamn för första gången på väldigt länge.
Simrishamn • Publicerad 16 januari 2006

Nu är det alltså slut för denna för regionens skattebetalare omdiskuterade och kostsamma nattliga samhällsservicen. I fortsättningen är det Kristianstad eller Ystad som gäller för österleningar med behov av akutsjukvård nattetid.

Medicinens akutmottagnings vara eller icke är en fråga som stötts och blötts både av politiker och invånare under flera mandatperioder då nyttan ställts mot kostnaden.

Annons

Men när det senast var dags för ny upphandling stod det tydligt redan i underlaget att entreprenörens ansvar var att driva akut-vård dagtid.

Sedan regionen tog över den 1 december var det sagt att akutmottagningen skulle stängas innan den nya entreprenören tog över. – Ett skäl till att det sker så här snart är ju den stora ombyggnaden som redan inletts, förklarar Roland Ivarsson som är tillfällig sjukhuschef.

När det gäller mottagningen i Simrishamn var antalet patienter som sökte nattetid i genomsnitt 1,8 personer under en fyramånadersperiod i fjor då en mätning gjordes. Vissa nätter sökte ingen akut-vård.

Själva akutmottagningen bemannades nattetid med en sköterska och en läkare i jour:

– Men det är inte hela sanningen. För att hålla full beredskap ska två jourlinjer vara bemannade. Det betyder två läkare i tjänst samtliga nattens timmar, en i primärjour och en i bakjour. Därtill kommer en extra sköterska på vårdsidan samt ytterligare bemanning på anestesi. Den förklaringen till det som av många anses orimligt höga priset ger Anders Lassen Nielsen, chef-läkare och säkerhetsansvarig i vårdorganisationen.

På sjukhuset pågår sedan regionen tillfälligt tog över driften ett omställnings-arbete med den personal som blivit övertalig.

YA har utan framgång sökt ansvarig personalchef Brith-Marie Delander för besked om akutmottagningens personal.

Jea Jonsson

0414-289 97

jea.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons