Annons

Alarmerande för torskbeståndetnär nya regler träder i kraft

Trots att beståndet är svårt hotat tas det upp för mycket småtorsk i fiskevattnet utanför Simrishamn. Den slutsatsen kan man dra efter en kontrollmätning som gjordes i forskningssyfte i går morse. Merparten av den slumpmässigt urvalda torskfångsten hade aldrig hunnit leka och en betydligt större del än tillåtet låg under minimimåttet.
Simrishamn • Publicerad 27 mars 2002
torskfiskare
torskfiskareFoto: 

Kaj Larsson (s) för protokoll åt ronnie Nilsson från havsfikselaboratoriet som mäter torskar. Bilvande riksdagsledamot Göran Persson ser på. BILDER: JEA JONSSON" BORDER="0"Kaj Larsson (s) för protokoll åt ronnie Nilsson från havsfikselaboratoriet som mäter torskar. Bilvande riksdagsledamot Göran Persson ser på. BILDER: JEA JONSSON - Avsikten med mätningen är att se hur och om fiske med större trålmaskor verkligen påverkar i fångsterna. Från den första april gäller de nya måtten, säger Kaj Larsson (s) riksdagsledamot och sakkunnig i fiskefrågor. - 31, 37, 32, 34, 35. Det gick undan när Ronnie Nilsson från Havsfiskelaboratoriets filial i Karlskrona mätte torsk på Bengtssons Fisk. I den minsta sorteringen, "sexorna", visade det sig att alltför många inte höll måttet på minst 35 centimeter. - Det är den här typen av torsk som vi hoppas slippa se vid nästa mätning, säger han. Det östra torskbeståndet har minskat inte bara dramatiskt utan alarmerande mycket. Att det ens till någon del skulle kunna bero på att fiskarna själva ägnat sig åt att "fiska ut" sina egna vatten är en fråga som ingen av experterna vill kommentera. Men faktum kvarstår. I det hotade området fiskar i princip dagligen uppskattningsvis cirka 40 trålare varav en fjärdedel kommer från Simrishamn. Alltför stor del av fångsten innehöll för små torskar." BORDER="0"Alltför stor del av fångsten innehöll för små torskar. Att beståndet går upp och ner som en berg- och dalbana är naturligt, men det moderna och mycket effektiva fisket har gjort att "dalen" nu är djupare än någonsin tidigare. Botten är nådd. Och vad det beror på finns det många olika teorier om. Kanske lika många som det finns forskare. För att torsken ska få en chans att "hämta sig" måste det i alla fall finnas förutsättningar för att den kan bli stor nog för lek. Det vill man uppnå genom att öka storleken på trålmaskorna från 105 till 120 millimeter. Med dessa nya regler hoppas man att fisk som är mindre än 38 centimeter ska slinka igenom trålmaskorna. - När vi i höstas inledde förhandlingarna inom Östersjökommissionen bedömde vi läget vara så illa att allt fiske på det östra beståndet borde ha stoppats. Läget är annorlunda när det gäller det västra och det bästa hade varit om vi fått separata regler men vi fick inte majoriteten inom EU med oss. - Då valde vi i stället att jobba för ökad maskstorlek och ett förlängt sommarstopp på torskfisket. Vi undersöker också om det finns möjlighet att flytta ut trålgränsen till fyra sjömil utanför kusten, säger Kaj Larsson. - Skulle det visa sig att de nya reglerna inte räcker till, att beståndet blir ännu sämre, drivs vi ändå mot ett fiskestopp. När fisket med de större trålmaskorna kommit igång ska en ny kontrollmätning göras.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons