Annons

Alla dagar är olika

Någon brist på journalister råder inte i landet men väl på antalet tjänster. Anna Hellsten tycker att hon hade tur när hon fick deltidsjobb på Österlenmagasinet i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 27 november 2009
Anna Hellsten, reporter på Österlenmagasinet ute på ett av många jobb. Bild: Sprisse Nilsson
Anna Hellsten, reporter på Österlenmagasinet ute på ett av många jobb. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Anna Hellsten är den där unga tjejen med det uppåtstående håret, hon som skriver krönikor i Österlenmagasinet. Där syns hon i halvfigur på sidan 2 och mellan en massa andra rader i det på Österlen så populära bladet finns också spåren av hennes arbete.

– Jag är ju inte utbildad journalist men brinner för att skriva och det har jag alltid gjort.

Annons

– Jobbet här på ÖM har jag på visstid, först och främst fram till årsskiftet med möjlighet till förlängning. Anna Hellsten är mångsidig och hanterar allt från notisskrivande, förhandsinformation samt korta och långa referat från olika händelser som hon bevakar i tätorterna och ute i bygdens många småorter.

– Det jag tycker bäst om att skriva är personliga porträtt och reportage. Det ger möjlighet att gå på djupet på ett helt annat sätt och det tycker jag om. Jag vill gärna berätta en hel historia om personer eller företeelser.

– Intressant är det också att få en inblick i kommunpolitiken. Att vara lokalreporter på en liten tidning är att ha stor variation på sin arbetsuppgifter. Ingen dag är den andra lik och när morgonen gryr vet man aldrig riktigt säkert vad som väntar den kommande arbetsdagen.

– Varje vecka är helt ny och det är ju en fördel att jobbet aldrig blir trist och enformigt. Det är alltid spännande och man lär sig något nytt varje dag.

Anna Hellsten sökte ett sommarvikariat 2007 och fick det. Då delade hon jobben med en kamrat. Sommarvikarie var hon också 2008 och i somras. Numera delar hon uppgifterna med en annan journalist; Joachim Orrenius. – Vi jobbar 60 procent och delar upp arbetet mellan oss vilket betyder att vi jobbar varannan helg. Då blir det ju mest bevakningsjobb på olika evenemang men det kan vara ganska så mycket man ska hinna med.

– Man får lära sig att sålla bland allt som händer. Det måste man även om arrangörer vill att vi ska vara med överallt.

Några direkta drömreportage har hon inte tänkt på men visst finns de:

– Jag skulle gärna träffa estradören och poeten Emil Jensen igen, han är en fantastiskt intressant människa.

– En annan person jag är nyfiken på är författaren och dramatikern Sara Stridsberg.

– Så är jag väldigt nyfiken på alldeles 'vanliga' människor också. Hur det ska bli med Anna Hellstens yrkesval i framtiden, om det verkligen blir journalistik eller inte, är inte alls klart. Hon har gått två år på skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola i Svalöv men det krävs tre års studier att bli fullfjädrat utbildad journalist.

Annons

– Jag är fortfarande så ung att jag vill prova på en del annat. Härnäst ska jag läsa om film och konsten att skriva filmmanus och det blir första gången jag studerar på högskolan.

– Slutligen blir det nog något yrke inom media, det är jag ganska så säker på!

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Jea Jonsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons