Annons

Allianspartier får stöd av Öp

Allianspartierna och Österlenpartiet bildar regering i Simrishamn. Vilken moderat som blir kommunalråd är dock ännu oklart. Den nya majoritetsgruppen utökar dessutom kommunstyrelsen och släpper in Sverigedemokraterna i det allra heligaste.
Simrishamn • Publicerad 23 oktober 2010
Stefan Lamme (M) och de andra i alliansen går samman med Christer Vigrens Österlenpartiet för att styra Simrishamns kommun.
Stefan Lamme (M) och de andra i alliansen går samman med Christer Vigrens Österlenpartiet för att styra Simrishamns kommun.Foto: 

Så valde Österlenpartiet sida till slut. Som YA berättat har partiet förhandlat både till höger och till vänster.

– Vi har förhandlat med båda sidor utifrån vårt partiprogram. Båda gängen delar vår uppfattning, men att vi valde den här sidan beror på att det känns som vi får en stabilare majoritet, säger Christer Vigren (ÖP).

Annons

Det är alltså Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Österlenpartiet som tillsammans bildar en majoritetsgrupp. Tillsammans representerar partierna 25 mandat och en majoritet i kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsen utökas från 13 till 15 ledamöter i syfte att bjuda upp Sverigedemokraterna till dans.

– Jag hoppas att oppositionen går med på det här. Annars lottar vi den 15e platsen mellan oppositionen och Sverigedemokraterna, säger Stefan Lamme (M).

– Vi ska inte längre stänga ute partiet utan låta dem bekänna färg. I fullmäktige kan de gömma sig, men nu måste de aktivt ta ställning i viktiga frågor. Det lär inte bli några hjärtliga relationer, men vi ska synliggöra deras svagheter, säger Lamme.

Samhällsbyggnadsnämnden byter namn till Samhällsplaneringsnämnden och får två platser färre.

Nytt är också att alla nämnder får en andre vice ordförande. Förste vice ordförande hämtas från majoritetsgruppen och har inget fast arvode, men det har andre vice som kommer från oppositionen.

Moderaterna har fått flest ordförandeposter. Förutom i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen även i socialnämnden och i myndighetsnämnden.

Österlenpartiet får besätta ordförandeposterna i både Samhällsplaneringsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden där moderater tar förste vice ordförandeposterna. En österlenpartist blir även vice ordförande i socialnämnden.

Centerpartiet får posterna som förste vice ordförande i kommunstyrelsen och myndighetsnämnden och ordförande i barn- och utbildningsnämnden där Folkpartiet får förste viceplatsen.

Vilka personer partierna placerar på posterna, inklusive kommunalrådsposten, bestämmer partierna vid nomineringsmöten de närmaste dagarna.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons