Annons

Andra avhoppet på kort tid drabbar kommunrevision

Som en följd av kritiken mot kommunrevisionens ordförande Staffan Ivarsson (fp) lämnade under torsdagen vice ordförande Thomas Öhlin (s) sin post. "Jag vill inte gå in på varför. Det är en blandad kompott av anledningar. Men jag kan säga att det varit ett destruktivt klimat i revisionen den innevarande mandatperioden."
Simrishamn • Publicerad 13 november 2008
Som en följd av kritiken mot kommunrevisionens ordförande Staffan Ivarsson (fp) (på bilden) lämnade under torsdagen vice ordförande Thomas Öhlin (s) sin post. Arkivbild: YAFoto: 

- Förra mandatperioden hade vi ett bra samarbete, men nu är allt så negativt, fortsätter han.

Att ordförande Staffan Ivarsson ifrågasätts av kollegorna i revisionen har spelat roll för hans beslut.

Annons

- Man kan väl säga att det var droppen, säger Thomas Öhlin. Staffan Ivarsson beklagar Öhlins beslut.

- Det är tråkigt att han hoppar av. I övrigt vill jag inte kommentera processen som är igång, säger Ivarsson.

Härom veckan hoppade Öhlins partikamrat Fredric Strömberg av kommunrevisionen i samband med att han bytte parti till folkpartiet.

Två stolar i den sex man starka kommunrevisionen är alltså tomma. Därtill är dess ordförande ifrågasatt. Kommunen har i dag ingen fungerande revision.

- Frågan måste lösas, säger kommunalråd Christer Akej (m). Det handlar om en kvalitetsstämpel utåt mot medborgarna. En kommun kan inte vara utan revision.

Måndagen den 24 november har kommunfullmäktige sammanträde då nya revisorer till de vakanta platserna kan utses.

Samma dag ska Staffan Ivarsson ha lämnat sin redogörelse av sina ersättningar till kommunstyrelsen. Han ska bland annat redogöra för hur han förlorat arbetsförtjänst sedan 2003. Under tiden från 2003 till dags dato har Staffan Ivarsson begärt ersättning för förlorad arbetsförtjänst motsvarande 632 014 kronor.

Avhoppade vice ordföranden Thomas Öhlin har begärt 95 478 kronor under motsvarande tid.

Att revisionen fick för sig att granska sin ordförande förklarar de med att de blev intresserade när de granskade sin egen budgetuppföljning.

- Vi såg en del poster vi ville titta närmare på. Till exempel posten för förlorad arbetsförtjänst, berättar Alf-Göran Andersson (m) en i revisorstrojkan som satt fokus på Ivarssons ersättningar. Andersson tillhör själv dem som inte tagit ut en krona i ersättning.

Annons

- Jag jobbar bara fyra dagar i veckan och sköter mitt uppdrag på ledig tid, säger han.

Staffan Ivarsson får som ordförande i kommunrevisionen 960 kronor i månaden i fast arvode. Siffran kan jämföras med socialnämndens ordförande som får 23 040 kronor, barn- och utbildningsnämndens ordförande som får 12 000 kronor och samhällsbyggnadsnämndens som får 9 600 kronor.

- Personligen kan jag kanske tycka att ersättningen till revisionens ordförande är lite låg. Jag vill inte recensera kommunfullmäktiges beslut om arvoden, men spontant känns det lågt.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons