Annons

Äpplen från Österlen stoppas på grund av höga gifthalter

Livsmedelsverket förbjuder Sydgrönt AB i Helsingborg att sälja Aroma-äpplen från en fruktodlare på Österlen.
Simrishamn • Publicerad 14 november 2006

Anledningen är att det påträffats rester av bekämpningsmedlet karbendazim i äpplen av den populära sorten Aroma.

Den påträffade halten är 0,46 milligram per kilo. Men gränsvärdet för karbendazim i äpplen är 0,2 milligram per kilo. I och med att halten är mer än dubbelt så hög som gränsvärdet förbjuder Livsmedelsverket fortsatt försäljning.

Annons

Kommande partier av äpplen ska anmälas till Livsmedelsverket, som låter Växtinspektionen eller miljö- och hälsoskyddsnämnden i Helsingborg stå för undersökningen.

– Jag har ingen kommentar till Livsmedelsverkets beslut, säger Ted Stenshed, vd på Sydgrönt AB, som är marknadsbolag åt Sydgrönt ekonomisk förening. YA har inte lyckats få någon kommentar från berörd fruktodlare.

Men Lars-Olof Börjesson, vd på Äppelriket i Kivik, tycker inte att någon skugga ska falla över odlaren ifråga.

Den 15 september i år ändrade nämligen Livsmedelsverket aktuellt gränsvärde, från två milligram karbendazim per kilo till 0,2 milligram per kilo.

Provtagningen hos fruktodlaren skedde den 31 oktober.

– Det är en enorm sänkning av gränsvärdet. Tidigare fick preparatet användas fram till 14 dagar före plockning. Men Livsmedelsverket har inte ändrat karenstiden, säger Lars-Olof Börjesson.

Han betonar att det är väldigt sällan som gränsvärdena överskrids. – 2004 togs det 46 prover på svenska äpplen. Men det fanns inte kvar några resthalter av bekämpningsmedel i något av proven, säger Lars-Olof Börjesson.

Äppelriket i Kivik beräknas i år sälja cirka 2000 ton Aromaäpplen. Företaget berörs inte av Livsmedelsverkets aktuella förbud.

Pontus Persson

0414-289 95

pontus.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons