Annons

Österlen lyser: Årets Ljusby 2019 utsedd

Nu är det klart var starten går för Österlen lyser i höst. Och i år blir det en by i Simrishamns kommun som får äran, nämligen Brantevik.
Brantevik • Publicerad 8 april 2019
Branteviksborna har lyst upp sin by i många år vid Österlen lyser. Så här såg det ut vid hamnen för ett tiotal år sedan. Arkivbild.
Branteviksborna har lyst upp sin by i många år vid Österlen lyser. Så här såg det ut vid hamnen för ett tiotal år sedan. Arkivbild.Foto: Kristina Eriksson

Det kanske känns fjärran så här års. Men om ett drygt halvår är Österlen återigen nersänkt i höstmörker – med Österlen Lyser som en ljuspunkt i dunklet.

Startpunkt för arrangemanget är den by som blir Årets Ljusby. Och efter att Skåne Tranås, Ystad och nätverket Genväg Österlen med Onslunda de senaste åren har varit ljusbyar blir det för 2019 en Simrishamnsby som får äran: Brantevik.

Annons

Styrelsens motiverar med att Brantevik i flera år har utmärkt sig genom att ”med stort engagemang och gott resultat smycka sina gator under Österlen lyser”. Utöver de många marschallerna längs gatorna brukar både bouleklubben och konstnären Ulla Viotti dra sina strån till stacken i ”upplysningen”. Dessutom lyses hamnarna upp.

– De har ju också smyckat för löparna som sprungit Österlenmaran genom byn, säger Lars Ottoson, ordförande i Österlen lyser.

Arrangemanget kommer att genomföras av Österlen Lyser tillsammans med byn och Branteviks Samhällsförening.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons