Annons

Åtta damer kryssar lugnt

Tiden rusar när åtta damer samlas för att lösa korsord under och en och en halv försvinnande god timme. Ömsom läggs pannor i djupa vek, ömsom brister damerna ut i lättnadens skratt när ett klurigt frågetecken rätas ut. Så härligt roligt har de minst en gång i veckan.
Simrishamn • Publicerad 21 november 2008
Margareta Wernfors, en av åtta korsordsberoende kvinnorna i studiecirkeln. Bild; Malin Palm
Margareta Wernfors, en av åtta korsordsberoende kvinnorna i studiecirkeln. Bild; Malin PalmFoto: 
Ingrid Norrman och Majken Andersson i djup koncentration över ett av veckans korsord. Bild: Malin Palm
Ingrid Norrman och Majken Andersson i djup koncentration över ett av veckans korsord. Bild: Malin PalmFoto: 

- Agnat? Någon som vet vad det är? Kan det ha med agnostiker att göra?

Frågan bollas runt mellan de för dagen sju korsordslösande kvinnorna tills någon tar steget och greppar en uppslagsbok. Ty det finns ju gränser för vad man kan bara räkna ut och hur lång tid det får ta att fundera innan det är läge för hjälp "utifrån". Ingrid Norrman slår upp och svarar:

Annons

- Agnater är personer besläktade på mansled, jämför kognater, säger hon bläddrar vidare för att konstatera att kognater är motsvarigheten på kvinnosidan.

- Se där! Man lär sig alltid något nytt ord. Ibland fastnar det men om det är ett ord man sällan använder så är det risk för att man visserligen känner igen det men ändå måste slå upp för att bli påmind, säger Astrid Westford. Tillsammans bildar de församlade en korsordscirkel i studieförbundet Vuxenskolans regi. De är inne på tredje säsongen och det är ett populärt nöje, så populärt att det har bildats en cirkel till. Även den med idel kvinnfolk.

- Jag tror inte karlar har tålamod med korsord, i vart fall inte tillsammans i en grupp, gissar någon av deltagarna.

- De har nog inte tid att lägga på något så onyttigt som korsord, misstänker en annan. Träffen inleds som den alltid brukar; med dragning på korsordet som varit "läxa" sedan föregående vecka. Från början har alla lagt varsin trisslott i potten men reglerna säger att inte mer än fyra får en och samma person vinna. Den här gången vinner Gun Bohman och hon närmar sig gränsen. Det är den tredje för hennes del. Det blir inte ens en tjugofemkrona...

- Om någon skulle skrapa fram en vinst som kräver en resa till Stockholm då är alla med och delar, förklarar Majken Andersson.

Det har ännu inte hänt även om en av deltagarna alldeles privat har varit i TV-rutan på en dragning. Den gav 50000 sköna kronor. Annars skickar flera av deltagarna in korsord:

- Jag löser och skickar in i vart fall fem i veckan, säger Ingrid Norrman som liksom alla andra löser med blyertspenna:

- Utom YA:s lätta, då kör vi med kulspets!

De är trogna lösare hela gänget och alla är de fortfarande besvikna på lokaltidningen för att Knepiga Rutan togs bort. "Den förgyllde hela lördagen." De hoppas fortfarande på under i det fallet.

Så är det dags att lösa "Einsteins" rutor. I nästan tio minuter blir det tyst, alla är koncentrerade på sin uppgift tills den första kör fast. Ytterligare två minuter senare börjar genomgången och till slut har de lyckats få lösningarna på plats. Vanliga bildkryss är det sällan de tar itu med i grupp. Sådana löser de hemmavid. Särskilt om söndagarna är det mycket kryssande.

- Det är det bästa söndagsnöjet! Och kör vi fast ringer vi till varandra, säger Ingrid Norrman.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Jea Jonsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons