Annons

Avlopp på fruktodling vållar strid

En fruktodlare på Österlen har tröttnat på att trampa i avföring och toalettpapper i sin äppelodling och kräver att kommunen förbjuder grannen att använda sitt läckande avlopp.
Simrishamn • Publicerad 12 november 2002

Redan förra vintern anmälde fruktodlaren till miljö- och hälsoskyddskontoret att det rann ut avloppsvatten från ett dike som går genom hans odling. Sedan dess har vissa fastighetsägare åtgärdat sina avlopp, men inte alla. En av de fastighetsägare vars avlopp leds ut i diket har fått ett föreläggande från miljö- och hälsa att senast den 30 maj nästa år åtgärda sitt avlopp. Detta överklagar nu fruktodlaren. I sitt överklagande berättar fruktodlaren att han nu ska beskära sina träd. När man arbetar i odlingen kommer man lätt i kontakt med avloppsresterna vilket kan vara en hälsofara. Han anser därför att grannen fått för lång tid på sig att ordna ett bättre avlopp. I väntan på det borde grannen förbjudas att använda sitt avlopp, menar fruktodlaren. Miljönämndens krav på grannen gäller att han ska anlägga en trekammarbrunn med markbädd och därtill leda bort vattnet. Huruvida tidsfristen ska kortas blir nu ett ärende för nämnden.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons