Annons

Backafestivalen växer i år

Rörums Backafestival gjorde succé i fjor. I år utökas arrangemanget och en stor musikalisk bredd erbjuds.
Simrishamn • Publicerad 9 juni 2006
Från vänster: Gustav Mandelmann, Lisa Kjellsson och Ingemar Collmo testar instrumenten på Mandelmanns trädgårdar. @08 Bildbyline:BILD: PIERRE ADOLFSSON
Från vänster: Gustav Mandelmann, Lisa Kjellsson och Ingemar Collmo testar instrumenten på Mandelmanns trädgårdar. @08 Bildbyline:BILD: PIERRE ADOLFSSONFoto: 

– I år har vi bland annat två grammisvinnare, säger Lisa Kjellson som är sekreterare i Rörums Backafestival kulturförening.

– Sofia Karlsson är en av dem, hon kommer att sjunga Dan Andersson.

Annons

Den andra grammisvinnaren är gruppen Ellika & Solo som framför en unik mix av afrikansk-svensk traditionell musik.

– Det är jättekul att få hit dem, de har ett väldigt speciellt sound. Det har gått knappt ett år sedan festivalen gjorde debut på backarna ovanför Mandelmanns trädgårdar. Kombinationen av folk- och världsmusik samt etnosväng var ingen given formel, men besökarna kom. – Det var en otrolig respons från människor som var här, så det var inget svårt beslut att köra ett år till, säger föreningens ordförande Ingemar Collmo.

– Jag tror att folk uppskattade bredden i det musikaliska och närheten mellan besökare och artister. Det är också en fantastisk miljö med storslagen utsikt över kullar och hav, säger Lisa Kjellsson.

I år kommer festivalen att pågå under två dagar, fyllda med drygt 20 konserter och mer än 10 workshops och kurser.

Bland kurserna märks övertonssång med Gösta Petersén och orientalisk dans med Nina Svedmark.

I år är det officiellt mångkulturår och Backafestivalen vill inte vara sämre – mixen av artister omfattar musik och dans från många världsdelar, men även från Österlen och Skåne.

Förberedelserna är intensiva:

– Arbetsbördan är inga problem, vi har ett stort intresse från artister som vill komma och det är ett angenämnt jobb att välja de som passar in i Backafestivalen. Dessutom får vi mycket hjälp

Om festivalen fortsätter, hur stor kan den bli?

– Det får ej bli för stort, det finns inget egenvärde i det. Dessutom riskerar man att förlora närheten till människor och artister.

Annons

Finns den ekologiska profilen kvar?

– Ja, under festivalen serverar vi ekologisk mat odlad här på gården, det är svårare med köttet men det ordnar vi, avslutar Lisa Kjellsson.

Festivalen pågår mellan den 25 och 26 juli.

Pierre Adolfsson

0414-289 90

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons