Annons

Bakläxa för Norsk Hydro

Oljejätten Norsk Hydro måste nu plocka ner den höga skylt som sattes upp vid bensinmacken i Skillinge för snart tre år sedan.
Simrishamn • Publicerad 5 februari 2002
Skylten i Skillinge måste tas ner. Bild: Thorsten Persson
Skylten i Skillinge måste tas ner. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

De 24 bybor som protesterade mot skylten fick först positivt gensvar hos länsstyrelsen och länsrätten. Nu har även kammarrätten i Göteborg gått på bybornas linje. Oljejätten får inte prövningstillstånd, utan bygglovet måste upphävas och skylten tas bort. - Det är bra att vi har fått rätt, säger Rita Ankarklint på Styrmansgatan 1. Hon tillhör de bybor som protesterat mot skylten. Skylten måste tas ner. Bild: Thorsten Persson"Skylten måste tas ner. Bild: Thorsten Persson - Jag bor nedanför macken och ser skylten dagligen. Den är inte vacker. Därför ser jag fram emot att skylten ska plockas ner, säger Ankarklint. Tvisten om skylten började i juni 1999 då byggnadsnämnden gav Norsk Hydro Olje AB bygglov för en nio meter hög skylt vid macken i Skillinge. Men byborna överklagade bygglovet. De framhöll att skylten stör miljön i Skillinge, där det inte behövs någon belyst skylt. Byborna begärde att skylten skulle plockas ner eller släckas. Norsk Hydro Olje AB ifrågasatte om överklagandet inte kommit in för sent. Oljebolaget påtalade också att ett fåtal av de klagande är direkt berörda av beslutet. Länsstyrelsen åkte då till fiskeläget för att se hur det förhöll sig. Den aktuella fastigheten (Kvarnby 165:3) ligger inom ett område med stadsplan från 1937. Numera gäller denna som detaljplan. På så kallad kryssprickad mark får huvudbyggnad endast byggas till med trapphus, veranda, uthus, garage eller annan mindre byggnad. "Den verksamhet, som den medgivna skylten upplyser om, är inte förenlig med angivna ändamål och innebär därmed en planavvikelse", anser länsstyrelsen. Eftersom det inte handlar om en mindre avvikelse från planen saknas det förutsättningar att bevilja bygglov. Därför beslöt länsstyrelsen i maj 2000 att byggnadsnämndens beslut skulle upphävas. Norsk Hydro var förstås inte nöjd med avslaget, utan överklagade till länsrätten. Men även där blev det tummen ner för oljebolaget, som då valde att överklaga till kammarrätten. Kammarrätten meddelar dock inte prövningstillstånd. Därför står länsrättens avgörande fast, vilket betyder att både oljebolaget och byggnadsnämnden har fått bakslag - och skylten måste plockas ner.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons