Annons

Bälteskontroller återkommer

Att simrishamnarna är extremt dåliga på att använda bilbälten visste polisen redan tidigare, men att det var så illa förvånade något.
Simrishamn • Publicerad 6 november 2002

I tisdags gjordes som YA berättade i går "flygande inspektioner" i centrala staden och 59 bötfälldes. Fler kontroller väntar. -Simrishamn lär vara sämst i hela landet i det här fallet visade någon undersökning som gjordes för några år sedan. Det fick vi kvittens på nu, säger närpolischefen Lennart Nilsson som inte precis glädjs över resultatet: -Tidigare har vi inte gjort den här typen av målinriktade inspektioner men vi ska fortsätta. Det är alltså inte en engångsföreteelse, vi har redan bokat in nytt datum för nästa kontroll. "Och jag som alltid har på bältet annars!" "Oj det har jag glömt!" "Jag skulle ju bara köra en kort sträcka" är några av de bortförklaringar som nådde polismännens öron vid inspektionen som pågick effektivt under fyra timmar mitt på dagen. -Dessvärre verkar det inte finnas något bättre sätt att få folk att förstå än att skriva ut böter. För det viktiga är ju att få bilisterna att använda bilbälte, om en olycka inträffar klarar man sig avgjort bättre undan, inte att bötfälla dem, säger Lennart Nilsson. Det finns ingen tydlig grupp som syndar mer än en annan. Kvinnor eller män, unga eller gamla, det är jämnt över hela linjen. Och en böteslapp på 600 kronor, som det aktuella beloppet är, tycks inte bita på alla heller. -En bilist åkte dit två gånger inom loppet av en timme och får alltså betala 1200 kronor. Man får hoppas att det har fått honom att förstå, säger Lennart Nilsson. Vid kontrollen rapporterades dessutom en bilist med slitna däck, två bilar med körförbud, en som inte stannade vid stopp, en oskattad bil och en bil som saknade registreringsskylt. Ett stort antal fick också lämna utandningsprov men glädjande nog ledde det inte i något fall till misstanke om rattfylleri.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons