Annons

Barnomsorgen i Simrishamn bantar

Fem fritidshem förvandlas till eftermiddagshem och kommunens förskolor och fritidshem stänger en timme tidigare, klockan 17.30. På så sätt minskar barn- och utbildningsnämnden utgifterna med två miljoner kronor, allt enligt tjänstemännens besparingsförslag.
Simrishamn • Publicerad 21 maj 2003

Stängningen av skolorna i Gladsax och Östra Vemmerlöv leder till att 80 barn får byta skola. Besparingarna inom barnomsorgen påverkar alla familjer som utnyttjar barnomsorgen. I dag finns det 14 förskoleavdelningar i kommunen som har öppet till klockan 18.30. Genom att stänga redan klockan 17.30 räknar man med att spara in 1,75 heltidstjänster och spara 500 000 kronor. Personaltätheten på förskolorna i Simrishamns kommun är redan låg i jämförelse med andra kommuner och minskas alltså ytterligare. Tjänstemännen föreslår dock att de föräldrar som får problem på grund av minskade öppettider kanske kan får hjälp av dagmammorna. Den personal som blir överflödig kan eventuellt rycka in när förskollärarna har sin barnfria planeringstid som införs till hösten, föreslår tjänstemännen. På motsvarande sätt föreslås att 12 fritidshemsavdelningar drar ner på öppethållandet en timme och alltså stänger klockan 17.30. På så sätt kan man dra ner personalstyrkan med 1,5 tjänst och spara 430 000 kronor. Ännu större blir besparingen om man gör om fem av kommunens fritidshemsavdelningar till eftermiddagshem. De fem avdelningar som tjänstemännen pekar ut är en i Kivik, två på Korsavad och två på Simrislund. 2,5 tjänster och 760 000 kronor skulle sparas in. Dessa tre enheter har mer än en fritidsavdelning och behåller alla en avdelning med morgonöppning. Arbetsbelastningen ökar alltså på de avdelningar som har öppet på morgonen eftersom de får ta emot alla barn. Till frukost finns dessutom bara en personal i tjänst. Risken är att alla föräldrar inte kan få barnomsorg på morgonen, men även dessa vill tjänstemännen hänvisa till dagmammorna. Även kommunens fem föräldrakooperativ som driver förskolor och fritidshem drabbas av de planerade nedskärningarna. I takt med att kostnaderna bantas i kommunen skärs platsbidragen till den enskilda barnomsorgen också ner. Kostnadsminskningen beräknas bli 280 000 kronor. Totalt ger detta en besparing på 1,97 miljoner kronor.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons