Bättre och bättre år för år
Även kvaliteten ökar och flera skånska viner kan numera konkurrera på en internationell marknad, men vägen dit är lång och volymerna fortfarande små.
– Vårt första vin gjorde vi härute 2001. 2005 slutade vi att hälla ut det, säger Percy Månsson när han tar emot YA ute på vingården Domän Sånana mellan Örnahusen och Skillinge.
Han och hans fru Anita Månsson började odla vin när de bodde i villa inne i Skillinge. 1996 flyttade odlingen ut till släktgården som sedan dess utgjort basen för vingården. Numera finns här 2000 vinstockar och gården producerar vin som har mottagit flera utmärkelser.
– Vi har ingen tusenårig tradition att luta oss mot. Vi har läst mycket på internet och lärt oss mycket genom att träffa vinodlare ute i Europa. De har inte sett oss som konkurrenter så de har generöst delat med sig av sina erfarenheter.
Enligt många förståsigpåare så ska det helt enkelt inte gå att odla vin så pass långt norrut som i Sverige. Moseldalen i Tyskland har setts som en nordlig gräns för kvalitetsvin, men det är en sanning som håller på att modifieras.
– En frukt som mognar på sin nordgräns är alltid bättre. Men de måste mogna fullt ut. Det kan vara ett problem här. Numera finns det å andra sidan flera sorter som har tagits fram för ett mer nordiskt klimat, säger Percy Månsson.
På hans odlingar finns det ett drygt tiotal olika sorters vin. Några är mer för experiment, andra utgör basen i gårdens viner, till exempel sorterna Rondo för rött vin och Solaris för vitt vin.
– Solaris är den mest prisade druvan. Den är utvecklad i Tyskland, men det har visat sig att den passar väldigt bra i Norden. De har till och med börjat kalla den för den nordiska druvan i Tyskland.
När det gäller det svenska vinets framtid så är Percy Månsson positiv. Flera aktörer har börjat satsa mer storskaligt.
– Vi kommer att se stora förändringar framöver. Jag tror att det röda vinet fasas ut till förmån för det vita. Vårt klimat lämpar sig bäst för vitt vin och mousserande vin. Kan vi få igång en ordentlig produktion av vita viner kan det bli hur bra som helst även i ett internationellt perspektiv
För egen del har han dock inga planer på expansion.
– Jag har ingen annan ambition än att må bra när jag sitter ute bland vinstockarna, säger Percy Månsson.