Annons

Behörig men gravid ratad tjänst

En enda behörig lärare sökte tjänsten som idrottslärare på Korsavadsskolan. Den kvinnliga läraren, som var gravid, motsvarade inte rektors krav och tjänsten tillsattes inte. Ett tydligt brott mot jämställdhetslagen enligt facket som kommer att kräva skadestånd.
Simrishamn • Publicerad 18 november 2002

- Det har ingenting med hennes graviditet att göra. Hon var inte den person vi sökte. Vi håller på att bygga upp en profil på skolan och behövde en drivande kraft. Hon motsvarade helt enkelt inte våra förväntningar, säger skolans rektor Bengt-Göran Persson. Kvinnan ger dock en annan version. Hon menar att hon vid anställningsintervjun fick veta att skolan inte ville anställa någon som skulle vara tjänstledig direkt. - Det här är ett tydligt brott mot jämställdhetslagen, säger Eva Kårström, regionalt ombud för Lärarnas Riksförbund. I och med att en arbetsgivare anställer någon som är mindre meriterad än en annan sökande handlar det om diskriminering. Bengt-Göran Persson menar att han aldrig sagt att kvinnan inte fick jobbet på grund av hennes graviditet. Han poängterar också att tjänsten inte är tillsatt. Eftersom han inte ville anställa den enda sökande som var behörig har en obehörig lärare blivit visstidsanställd fram till jul. Tjänsten kommer att annonseras ut igen. - Det är mycket märkligt om en arbetsgivare skulle vara tvungen att anställa en person bara för att denne råkar vara ensam behörig, säger Bengt-Göran Persson. Eva Kårström har inlett förhandlingar och haft samtal med såväl rektorn som kommunens personalchef. - Lärarnas Riksförbund ser det här som ett mycket intressant fall. Det gör också JÄMO som varit inkopplad, berättar Eva Kårström. Det finns också ett antal domar i Arbetsdomstolen som LR kommer att relatera till i förhandlingarna. Kvinnan är idag föräldraledig. Tre veckor efter anställningsintervju fick hon sitt barn. Hon är alltså arbetslös och föräldraledig vilket påverkar hennes ekonomi. Om hon hade fått jobbet hade ersättningen från försäkringskassan varit högre. Att bli ratad lärarjobbet har alltså påverkat kvinnans situation rent ekonomiskt. - Vi kommer att kräva skadestånd, säger Eva Kårström. Enligt regeringen är det rätt att kräva höga böter i dylika fall för att markera hur viktiga jämställdhetslagarna är.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons