Annons

Beslut i va-nämnd kan påverka utbyggnad

Magnus Ehrenberg vinner avloppsstriden med Simrishamns kommun. Statens va-nämnd har beslutat att hans avlopp ska lösas in vilket kan få konsekvenser för den pågående utbyggnaden av det kommunala vatten och avloppsnätet.
Simrishamn • Publicerad 3 november 2008

- Jag hoppas detta hjälper andra som drabbats av Simrishamns kommun, säger Magnus Ehrenberg.

Han äger en fastighet i Borrby Tuvor. När kommunen uppmanade honom att anlägga nytt avlopp löd han. Men först efter att ha försäkrat sig om att kommunen inte hade några planer på att bygga ut det kommunala avloppsnätet i trakten. Kort tid efter att hans egen anläggning var färdig började kommunen ändå sin utbyggnad. Eftersom Ehrenberg hellre vill ha kommunalt avlopp ville han därför ansluta sig och krävde att kommunen betalade för de kostnader han haft.

Annons

Dåvarande tekniska förvaltningen ville dock inte ta ansvar för de krav miljö- och hälsoskyddsförvaltningen ställt. Följdaktligen ville kommunen inte betala inlösen förrän verksamhetsområde fastställts och då med åldersavdrag på de privata anläggningarna.

Va-nämnden bifaller dock Ehrenbergs ersättningsyrkande. Kommunen ska betala 65 789 kronor i ersättning för Ehrenberg "onyttigblivna" enskilda avlopp.

- Det är bara för oss att acceptera, säger Bengt-Olov Lindqvist, teknisk chef när tvisten med Ehrenberg började för tre år sedan.

Lindqvist kommer nu atttitta närmare på vilka konsekvenser va-nämndens beslut kan få.

- Det kan bli så att vi måste ifrågasätta exploateringen av vissa områden. Enligt beslutet i kommunfullmäktige om utbyggnaden av va-nätet så ska utbyggnaden vara ekonomiskt försvarbar. I områden med hög andel godkända avlopp kanske det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga ut. - Dessutom blir ersättningen som kommunen måste betala högre eftersom avloppen inte hunnit minska i värde om de ska lösas in direkt.

Vilka områden som va-utbyggnaden kan komma att ställas in i vet Lindqvist ännu inte.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons