Annons

Besprutning vid vattentäkter fortsätter vålla frågor

Ska restriktionerna för användning av bekämpningsmedel vara lika stränga invid en reservvattentäkt som invid en täkt som används? Denna fråga vill en lantbrukare i Vallbytrakten ha belyst.
Simrishamn • Publicerad 1 mars 2002

Det handlar om Lunnamöllan. I förslaget till skyddsföreskrifter för vattentäkten i Vallby står att Vallby, Hammenhög, Borrby och Skillinge är beroende av Lunnamöllan för sin vattenförsörjning. Lantbrukaren påpekar i ett brev till länsstyrelsen att förhållandena har ändrats sedan förslaget till föreskrifter togs fram. Nämligen så att vattnet till dessa byar numera kommer från Listarum. Vattnet vid Lunnamöllan ska bara användas vid till exempel extrem torka. Därför vill lantbrukaren att föreskrifterna återkallas och korrigeras. Enligt länsstyrelsens handläggare är det upp till varje kommun att bestämma hur föreskrifterna för vattenskyddsområden ska se ut. Det är alltså möjligt för kommunen att besluta om

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons