Annons

Besvikelse över nedläggningen

I Skillinge är besvikelsen stor dagen efter beslutet att lägga ner byns skola. Beslutet är fattat i vild panik, menar friskolestiftelsens ordförande.
Simrishamn • Publicerad 19 juni 2014
- Det är tragiskt. Ett beslut i vild panik för att spara pengar, säger Camilla Larsson, ordförande i stiftelsen Skillinge Fria skola om nedläggningen.
- Det är tragiskt. Ett beslut i vild panik för att spara pengar, säger Camilla Larsson, ordförande i stiftelsen Skillinge Fria skola om nedläggningen.Foto: 

Vid skolpolitikernas möte i onsdags kväll var det i praktiken politisk enighet om att lägga ner Skillinge skola. Det var uppfattningen om tidpunkten för nedläggningen som skiljde. S fick stöd av FI och V för sitt förslag att lägga ner skolan om ett år. M och C fick dock majoritet för sitt förslag att lägga ner bums. Detta tack vare att ÖP lade ner sin röst.

– Mitt parti ville att jag skulle rösta med Socialdemokraterna, men jag ville inte det. Jag valde mellan att följa min egen uppfattning och mitt partis och valde därför att lägga ner min röst, förklarar Nils-Åke Borg (ÖP).

Annons

– Vi måste sätta ner foten någon gång. Föräldrar måste få ett besked. Vi kan inte vänta ännu längre.

Svikna vallöften

Socialdemokraterna ville vänta ett år för att inte svika sitt vallöfte att inte stänga några skolor. Österlenpartiet lovade samma sak i senaste valet.

– Ja, jag brukar hålla mina löften, men i det här fallet var det viktigare att fatta ett beslut. Förtroendet för partiet kan ha skadats i Skillinge, men vi kan inte bara tänka på väljarna i Skillinge, säger Nils-Åke Borg.

Samma kväll som beslutet fattades skickades mejl hem till personal och föräldrar till barn på skolan.

– Det är tragiskt. Ett beslut i vild panik för att spara pengar, säger Camilla Larsson, ordförande i stiftelsen Skillinge Fria skola.

– Det är dessutom alldeles för kort tid mellan beslutet och skolstarten. Elever har hunnit skolas in. Det är ironiskt att Simrishamn prisas för sitt arbete med barnkonventionen. Det är också bedrövligt att man kastar sig över skolan som gamar bara dagarna efter Skolinspektionens avslag.

Överklagan

Stiftelsen har överklagat Skolinspektionens beslut att avslå dess friskoleansökan.

– Men det är klart att det blir svårare att dra igång en friskola i en skola som redan är nerlagd, säger Camilla Larsson.

Annons

Nerläggningen av Skillinge skola kommer inte att leda till några uppsägningar. De sex anställda kommer att erbjudas jobb på andra håll inom Simrishamns skolvärld.

– Vi har naturliga avgångar på andra skolor och personalen i Skillinge behövs, säger barn- och utbildningschef Bo Kristoffersson.

Nerläggningen innebär att Skillinges elever hänvisas till Borrby skola. Några problem att få plats med de drygt 20 eleverna är det inte, enligt förvaltningen.

En del familjer kommer säkert att välja andra skolor än den i Borrby. Kanske friskolan i Hammenhög.

–  Jag vet att någon familj vill komma till Hammenhög och vi tar emot alla med öppna armar, säger Camilla Backman, ordförande i Hammenhögs friskoleförening.

– Vi har också börjat diskutera om vi kan ordna skolskjuts hem efter skoldagens slut för de mellanstadieelever som inte går på fritids. Men det beror på hur många elever det handlar om.

Fri förskola

Skillinge Fria Skola har också ansökt om att starta en fri förskola och ta över hela skolhuset. Oavsett hur det går med friskoleplanerna vill stiftelsen gå vidare med dessa planer. Skolpolitikerna beslutade att inleda förhandlingar med samhällsbyggnadsförvaltningen om skollokalerna.

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons