Annons

Besvikelse över utebliven ersättning

Besvikelsen är stor över att den svenska fiskeindustrin med största sannolikhet inte får någon ersättning för det tidigarelagda torskfiskestoppet. Torskstoppet, som i vanliga fall inleds den 1 juni, har i år börjat en och en halv månad tidigare.
Simrishamn • Publicerad 22 maj 2003

I går lovade fiskeriministern Ann-Christin Nykvist att fiskarna skulle få ersättning för det förlängda stoppet medan fiskeindustrin antagligen blir utan. - För oss är det naturligtvis enbart negativt eftersom vi förlorar stora inkomster på grund av stoppet. Håller det på så här länge till med stopp då och då klarar vi oss inte, säger Knut Jeppsson, VD för Bengtssons fisk i Simrishamn. Och trots att han är besviken är han inte särskilt förvånad. - Jag har egentligen aldrig trott på att fiskeindustrin skulle få någon ersättning, säger han. Bengtssons fisk blir särskilt hårt drabbade av torskstoppet eftersom 75 procent av deras fiskhantering består av torsk. Även andra fiskeföretag i regionen blir påverkade av det förlängda förbudet. - Det är klart att stora intäkter går förlorade även om torsk inte är vår huvudnäring. Vi förlorar mellan en och en halv till två miljoner kronor på det förlängda stoppet, säger Tom Ekström på Skillinge Fisk-Impex AB. Att det borde utgå någon slags ersättning till fiskeindustrin är självklart tycker Peter Månsson på PC Lossekomagni i Simrishamn. - Det borde i varje fall vara någon liten del som tillfaller oss så att vi kan överleva. Om vi försvinner dör ju hela fisket ut eftersom vi är en viktig del i hela kedjan. Vem skulle annars ta hand om fisken när den väl är på land, säger Peter Månsson. Hittills har det förlängda torskstoppet inte lett till några nya uppsägningar. Å andra sidan har det knappast heller förbättrat situationen för anställda inom fiskeindustrin. I princip hela personalen på Bengtssons Fisk är fortfarande varslad och några utsikter om när varslen kan tas bort finns inte i dag. Det hade varit annorlunda om ersättning hade betalats ut. - Då hade vi helt klart kunnat ta bort varslen. Fast som det ser ut idag när vi inte vet något om framtiden är det tyvärr en omöjlighet, säger Knut Jeppsson. Peter Månsson tror också att alla stopp som drabbat fiskeindustrin den sista tiden har gjort det svårt för många av de små fiskeföretagen. - Även om de flesta klarat sig hittills är nog reserverna tömda hos många vid det här laget, tror han. Knut Jeppsson har trots alla motgångar den senaste tiden inte på något sätt gett upp. - I fortsättningen måste vi agera kraftfullare för att inte bli överkörda. Och redan nu arbetar man med att påverka politiker och andra beslutsfattare. I dag träffar bland annat Knut Jeppsson riksdagsmannen Göran Persson från Simrishamn för att fortsätta diskutionen om en eventuell ersättning till fiskeindustrin. Text: Jakob Axelsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons