Annons

Budgetnerdragning hot mot musikskolan

- Om buns budget antas innebär det en katastrof för musikskolan. Det menar John Sonesson, ordförande i föräldraföreningen på musikskolan.
Simrishamn • Publicerad 20 november 2002

Rektor Lars Nilsson är lika bekymrad han: - Konsekvenserna av budgetförslaget kan ses som ett sätt att nedmontera musikskolan smygvägen. Enligt budgetförslaget, som bun förväntas anta idag torsdag, får musikskolan 3,15 miljoner kronor att röra sig med under 2003. Innevarande år har man en budget på 3,42 miljoner kronor. Neddragningen kanske inte tycks så drastisk, men vad som döljer sig i siffrorna är att de interna intäkterna för första gången tagits med som en pluspost. Intäkterna är dessutom uppräknade rejält. Vad Lars Nilsson inte förstår är hur han ska lyckas sälja mer undervisning till kommunens skolor samtidigt som de får minskade anslag. - Dessutom står det i budgeten att vi förväntas sälja undervisning för 434 700 kronor, medan Friaborg och Korsavad tillsammans bara budgeterat för 394 500 kronor. - Och vad händer om jag inte lyckas sälja för 434 700 kronor. Då går budgeten inte ihop och jag får säga upp lärare. Kvaliteten försämras och kräftgången fortsätter, säger Lars Nilsson. Förmodligen kommer danspedagogen att få gå. Dansundervisningen har musikskolan inte råd med längre. Det är 20 betalande elever som försvinner från och med årsskiftet. - I buns förslag intecknas dessutom en ännu ej beslutad avgiftshöjning, säger John Sonesson. Från 500 kronor per termin till 650 kronor. Alltså från 1 000 kronor per år till 1 300 kronor. En avgiftshöjning med 30 procent. - Har man då två eller fler barn blir det alltså ganska dyrt. Om avgiften nu måste höjas vore det lämpligt med någon form av syskonrabatt. För att kunna öka intäkterna behöver musikskolan öka antalet elever. Efterfrågan är inga problem. Det står 130 elever i kö, åtminstone innan avgiftshöjningen. Men för att göra plats för fler elever, 21 stycken, kommer "musik i trean" att läggas ner. Musikskolan har inte längre resurser att bjuda kommunens alla 230 tredjeklassare på musik en timme per vecka. Idag har eleverna på Friaborg möjlighet att välja musik som tillval. Om gymnasieskolan inte längre har råd att köpa musikundervisning eller om kvaliteten försämras kan det vara ett argument för somliga elever att byta skola. Och elever som går i skola utanför kommunen är betydligt dyrare än att behålla musikundervisningen, resonerar Lars Nilsson. Men alla verksamheter bantas. Måste inte även musikskolan dra sitt strå till stacken? - Nej, säger John Sonesson. Varför straffa en verksamhet som genom åren alltid lyckats hålla sin budget. Banta måste de verksamheter göra som år efter år spräcker sin budget. Inte de som sköter sig. Istället borde vi arbeta för att tilldela musikskolan mer resurser för de köande barnen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons