Charkuteriet tar kliv framåt
Ett par grusvägar och några svängar utanför Järrestad kommer skylten – ”Grafmans Goda”. Under fredagen och lördagen har företaget haft invigning för sin helt nya gårdsbutik.
– November är egentligen vår lägsta månad, men det var mycket folk här igår, säger Helene Grafman.
”Det är viktigt för oss att det är lokala produkter.”Torsten Grafman
Grafmans Goda öppnade skärtorsdagen 2015. Torsten Grafman som länge jobbat med livsmedel hade tröttnat på industrin, paret ville flytta till landet och då gärna starta ett företag.
– Att driva ett företag var något helt nytt, säger Torsten Grafman.
De tyckte det saknades ett lokalt företag på Österlen som tillverkade lokala charkprodukter. Och det lokala är viktigt. Råvarorna kommer från Österlen med omnejd.
– Det är viktigt för oss att det är lokala produkter. Att vi kan tala om att det kommer från den och den gården, säger Torsten Grafman.
– Och det går att göra det eftersom det finns så mycket bra råvaror på Österlen.
2019 är året då Grafmans Goda tar kliv framåt. Det sker på flera plan. Tidigare har det funnits en liten butik i anslutning till produktionslokalen, men nu är alltså en helt ny friliggande gårdsbutik klar och invigd.
”Att butiken flyttar till egen lokal gör också att vi får bättre plats för produktionen, vilket vi behöver.”Torsten Grafman
– Vi började med den i påskas, så det har tagit lite tid. Men vi har i princip gjort allt förutom att vi har haft hjälp med el och VA, säger Helen Grafman.
– Att butiken flyttar till egen lokal gör också att vi får bättre plats för produktionen, vilket vi behöver. Det gör att vi kan ha produktionen igång samtidigt som butiken är öppen, säger Torsten Grafman.
En annan del i utvecklingen är företaget nu kommer att ha två personer som jobbar på heltid med firman.
– 2019 har jag varit tjänstledig. Nu har jag sagt upp mig och ska jobba heltid här, säger Helene Grafman.
Till en början handlar det om att få butiken att ”rulla på”, men det finns fler planer på att utveckla företaget framöver. Det handlar om allt från egen tillverkning av tillbehör såsom ketchup och chutney till korvkurser.
– Korvkurser har vi haft då och då och det är väldigt efterfrågat. Det blir lättare att ha det nu när produktionen är avskild från butiken, säger Torsten Grafman.
Grafmans Goda
Registrerades 2014 och startade påsken 2015.
Drivs som aktiebolag.
Torsten Grafman, vd, ansvarar för produktionen
Helene Grafman, vice vd, ansvarar för butik, försäljning och marknadsföring.
Finns utanför Järrestad.