Annons

Charkuteriet tar kliv framåt

2019 är året då Grafmans Goda tar ett kliv framåt. En ny gårdsbutik öppnar och båda personerna bakom företaget kommer att jobba på heltid med det.
Järrestad • Publicerad 17 november 2019
2019 är året då Grafmans Goda tar ett kliv framåt. Bland annat öppnar företaget en helt ny gårdsbutik.
2019 är året då Grafmans Goda tar ett kliv framåt. Bland annat öppnar företaget en helt ny gårdsbutik.Foto: Roger Bing

Ett par grusvägar och några svängar utanför Järrestad kommer skylten – ”Grafmans Goda”. Under fredagen och lördagen har företaget haft invigning för sin helt nya gårdsbutik.

– November är egentligen vår lägsta månad, men det var mycket folk här igår, säger Helene Grafman.

”Det är viktigt för oss att det är lokala produkter.”
Torsten Grafman
Annons

Grafmans Goda öppnade skärtorsdagen 2015. Torsten Grafman som länge jobbat med livsmedel hade tröttnat på industrin, paret ville flytta till landet och då gärna starta ett företag.

– Att driva ett företag var något helt nytt, säger Torsten Grafman.

Helen och Torsten Grafman vid nya gårdsbutiken.
Helen och Torsten Grafman vid nya gårdsbutiken.Foto: Roger Bing

De tyckte det saknades ett lokalt företag på Österlen som tillverkade lokala charkprodukter. Och det lokala är viktigt. Råvarorna kommer från Österlen med omnejd.

– Det är viktigt för oss att det är lokala produkter. Att vi kan tala om att det kommer från den och den gården, säger Torsten Grafman.

– Och det går att göra det eftersom det finns så mycket bra råvaror på Österlen.

Skylten visar vägen.
Skylten visar vägen.Foto: Roger Bing

2019 är året då Grafmans Goda tar kliv framåt. Det sker på flera plan. Tidigare har det funnits en liten butik i anslutning till produktionslokalen, men nu är alltså en helt ny friliggande gårdsbutik klar och invigd.

”Att butiken flyttar till egen lokal gör också att vi får bättre plats för produktionen, vilket vi behöver.”
Torsten Grafman

– Vi började med den i påskas, så det har tagit lite tid. Men vi har i princip gjort allt förutom att vi har haft hjälp med el och VA, säger Helen Grafman.

– Att butiken flyttar till egen lokal gör också att vi får bättre plats för produktionen, vilket vi behöver. Det gör att vi kan ha produktionen igång samtidigt som butiken är öppen, säger Torsten Grafman.

Smakprov under invigningshelgen.
Smakprov under invigningshelgen.Foto: Roger Bing

En annan del i utvecklingen är företaget nu kommer att ha två personer som jobbar på heltid med firman.

– 2019 har jag varit tjänstledig. Nu har jag sagt upp mig och ska jobba heltid här, säger Helene Grafman.

Annons

Till en början handlar det om att få butiken att ”rulla på”, men det finns fler planer på att utveckla företaget framöver. Det handlar om allt från egen tillverkning av tillbehör såsom ketchup och chutney till korvkurser.

– Korvkurser har vi haft då och då och det är väldigt efterfrågat. Det blir lättare att ha det nu när produktionen är avskild från butiken, säger Torsten Grafman.

Fakta

Grafmans Goda

Registrerades 2014 och startade påsken 2015.

Drivs som aktiebolag.

Torsten Grafman, vd, ansvarar för produktionen

Helene Grafman, vice vd, ansvarar för butik, försäljning och marknadsföring.

Finns utanför Järrestad.

Roger Bing
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons