Annons

Dagisköer förväntas bli längre

Det är redan långa köer till platser i Simrishamn, längre än något av de senaste 20 åren, inom barnomsorgen väntas bli ännu längre. Redan vid årsskiftet lär de öka med ytterligare minst 50 barn.
Simrishamn • Publicerad 5 november 2002

Då träder nämligen lagen om allmän förskola för fyra- och femåringar i kraft och föräldrar har rätt till gratis förskoleplats tre timmar dagligen. Att barn- och utbildningsnämnden har det kärvt både ekonomiskt och tidsmässigt, fortfarande finns inget budgetförslag för nästa år, är ingen nyhet. Någon längre tid för planering av den nya verksamheten har det inte funnits. Först vid förra bunsammanträdet fastställdes de kriterier som ska gälla som underlag för fortsatta diskussioner. -Ett problem för oss, och alla andra kommuner, är att det är svårt att förutse hur det slår. Vi vet inte hur många av dem som inte har omsorg i dag som vill ha en plats. Vi vet inte heller hur många som vill ha barnen i förskola och om de som i dag har familjedaghem vill fortsätta med det eller ha både förskola och familjedaghem, säger Sven Weitner, utvecklingsledare på bun. I våras gjordes en enkät bland föräldrar till fyra- och femåringar. Där framkom att cirka 60 procent, 90 barn, av de barn som i dag inte går i förskola önskar en plats. Av dessa var cirka 50 inskrivna i familjedaghem. Siffrorna är dock mycket osäkra eftersom föräldrarna inte blivit presenterade hur den allmänna förskolan konkret ska organiseras i kommunen. Reformen är statligt finansierad och kommunen har fått drygt 2,5 miljoner kronor till denna. Pengarna är dock inte direkt riktade till bun utan finns i den statliga "påsen" pengar. -Det besked vi fått av kommunledningen är att verksamheten ska finansieras inom den ram vi fått oss tilldelade för nästa års budget, säger Sven Weitner. Han arbetar för närvarande med att ta fram ett mer konkret förslag och ska i dag träffa rektorer för de enheter som har barnomsorg. -Vi räknar med att få fram olika lokala lösningar. Ett färdigt förslag ska politikerna i buns arbetsutskott ta ställning till den 13 november. Om det antas ska ett erbjudande så snart som möjligt gå ut till de föräldrar som berörs. I januari erbjuds plats för fem- och sexåringar och till höstterminen tillkommer fyraåringarna.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons