Annons

De fick själva ordna mössor

Simrishamn • Publicerad 20 november 2006
Caroline Nilsson, Anna Mårtensson och Josefin Jeppsson är besvikna på skolledningen på Österlengymnasiet. Bild: Jea Jonsson
Caroline Nilsson, Anna Mårtensson och Josefin Jeppsson är besvikna på skolledningen på Österlengymnasiet. Bild: Jea JonssonFoto: 

När inte skolledningen ställde upp på att provning av studentmössor gjordes på skolan ordnade eleverna själva sin provning.

– Det är inte mycket till elevdemokrati när vi inte själva kan bestämma om ett företag ska få komma till skolan eller inte. Skolan är ju full av företag! Vi måste väl själva få bestämma var vi ska köpa våra studentmössor.

Annons

Ungefär så uttrycker sig Anna Mårtensson. Kompisarna i klassen, de går barn- och fritidsprogrammet, Caroline Nilsson och Josefin Jeppsson instämmer fullt ut.

– Det verkar som om skolledningen tycker att vi ska köpa mössorna i en affär här i stan. Men priset där är runt 500 kronor och vi kan köpa dem via ett företag för halva det priset, säger Caroline Nilsson.

Tidigare år har ett företag kommit till skolan och visat sina produkter och eleverna har kunnat prova ut mössor. Men, allt enligt eleverna, när företaget hade stringtrosor i sitt sortiment fann ledningen det vara sexistiskt och därmed olämpligt. Det var då som eleverna själva tog tag i saken. De menar att det är en trend att skaffa sig andra plagg än bara mössor - om än inte stringtrosor är det viktigaste på önskelistan.

– Det är en trend i den unga generationen att ha lite fler saker, kanske tröjor som man bär före studentdagen, eller slipsar som är som en kalender där man klipper en bit varje dag. Sådant tycker vi är kul. Det företag vi bjudit in, ABC-Gruppen från Malmö, har ett brett sortiment och mycket att välja på.

Enligt Caroline Jönsson har sex av de tio avgångsklasserna passat på att nappa på elevernas initiativ. I fredags var det stor mössprovning i en lokal utanför skolans. På fritid.

Hur det kommer att gå nästa år vågar rektor Jan-Erik Månsson inte sia om ännu.

– Vi får diskutera det. Klart är att vi inte tillåter kommersiell försäljning på skolan. Företaget sålde en massa saker, bland annat stringtrosor.

– Vi tycker dessutom att den lokala handeln borde få chansen att sälja. Det får heller inte ta tid från skolarbetet.

Nu ordnade eleverna själva mössprovning.

– Det fungerade väl inte riktigt det heller. Elever gick från sina lektioner och det är inte bra.

Annons

Irriterade är eleverna också över hur det gick till med skolbalen. Normalt är det hotell- och restaurangprogrammets elever som står som arrangör så till vida att man bokar och beställer. Men där fanns inga elever i år som ville ta tag i det.

– Det kunde vi gott ha blivit informerade om men det fick vi höra på omvägar. Hade vi inte själva tagit tag i det hade vi inte heller fått någon studentbal, säger Caroline Nilsson.

Men det ska det bli - den 18 maj på Svaneholms slott.

Skolledningen kan dock inte klandras för att balen höll på att gå om intet.

– Balen är en strikt elevsak. Den har skolan ingenting med att göra, säger Jan-Erik Månsson

Jea Jonsson

Emma Lawesson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons