Annons

Bygge på centrala tomten stoppas: ”Ingen aning om vad vi gör nu”

Mark- och miljööverdomstolen sätter stopp för bygglovet på Ingvarssonska tomten. Avvikelsen från detaljplanen och det faktum att grannar inte fått yttra sig gör att domstolen återförvisar ärendet till byggnadsnämnden för fortsatt handläggning.
Simrishamn • Publicerad 27 mars 2018
Bygglovet på Ingvarssonska skickas tillbaka till kommunen för ny handläggning.
Bygglovet på Ingvarssonska skickas tillbaka till kommunen för ny handläggning.Foto: Torun Börtz

Sedan 2005 har olika byggare försökt få till stånd bostäder på den centrala tomten. I ett första skede var det Skanska som sökte bygglov, men bakom de nu aktuella byggplanerna står Utvecklingsbolaget Sverige som vill bygga 15 lägenheter till Väderkvarnens kooperativa hyresgästförening.

Grannarna till tomten överklagade bygglovet och fick rätt i länsstyrelsen. Detta beslut överklagades i sin tur till mark- och miljödomstolen, samtidigt som en modifierad bygglovsansökan lämnades in till kommunen och godkändes. Men även det nya förslaget fick tummen ner av grannarna.

Annons

Länsstyrelsen gick dock på kommunens linje och avslog grannarnas klagan.

När grannarna förlorade i mark- och miljödomstolen så vände de sig till högsta instans som också meddelade prövningstillstånd

Grannarna protesterade samtidigt mot att de inte fått yttra sig över den modifierade bygglovsansökan. Mark- och miljööverdomstolen ger grannarna rätt i denna kritik. Enligt Plan- och bygglagen kan en byggnadsnämnd inte godkänna ändringar i ett redan beslutat bygglov. Om revideringar görs är detta att betrakta som ett nytt bygglov, som grannar har rätt att yttra sig över.

Domstolen konstaterar också att grannarna har rätt i sin kritik mot balkongerna. Diskussionen har handlat om huruvida balkongerna, som hänger ut över mark med byggförbud, är att betrakta som byggnadsarea. Domstolen menar att så är fallet eftersom balkongen finns mindre än tre meter ovanför marknivån. Eftersom balkongerna dessutom kommer att tjäna tak till uteplatserna på bottenplan är de att betrakta som byggnadsarea.

Frågan som domstolen nu anser att byggnadsnämnden ska avgöra är om denna avvikelse kan anses vara liten. Avvikelsen i kombination med att grannarna inte fått yttra sig gör att mark- och miljödomstolen undanröjer byggnadsnämndens beslut att meddela bygglov.

– Vi får ta en diskussion med den sökande om hur vi ska gå vidare, säger Henrik Olsson, på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Han beklagar dock att domstolen inte tagit hänsyn till den paragraf i Plan- och bygglagen som säger att en kommun inte behöver inhämta yttranden från grannar om det är uppenbart onödigt.

– Grannarna har tidigare fått yttra sig och ändringen som gjordes handlade inte om någonting som avvek från planen. Vår bedömning var att inhämtandet av ytterligare synpunkter skulle vara uppenbart onödigt.

Lars Malmgren på Utvecklingsbolaget Sverige blir nedslagen när han får veta domstolens utslag.

– Det är förfärligt olyckligt om kommunens handläggning bidragit till att vi hamnat i den här sitsen.

Annons

Hur han nu ska agera vill han dock inte säga.

– Jag har ingen aning om vad vi gör nu. Vi måste ha en dialog med medlemmarna i hyresgästföreningen, kommunen och Skanska som skulle ha byggt. Det är inget beslut som jag vill fatta själv.

– Men Simrishamn lär få behålla sitt bombhål mitt i centrum ännu en tid. Det är ytterst beklagligt.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons