Annons

Drog in handikapparkering

Marie Holm är 38 år och har varit rullstolsburen sedan födseln. Därför har hon alltid haft ett särskilt parkeringstillstånd. Ända tills i år. Då fick hon avslag på sin ansökan av Simrishamns kommun.
Simrishamn • Publicerad 20 maj 2003

- Vem får parkeringstillstånd om inte Marie får något, undrar Maries mamma Gerd som är mycket besviken över beslutet. Marie Holm är besviken efter att ha fått avslag på ansökan om parkeringstillstånd. Bild: Jakob Axelssin Att hon inte har fått något parkeringstillstånd beror på att hon själv inte har körkort och att hon enligt kommunens bedömning klarar sig själv när hon sitter i rullstolen. -För att få parkeringstillstånd som passagerare måste man hela tiden ha behov av förarens hjälp utanför bilen, säger Matts Lundgren som är ansvarig för parkeringstillstånden på Simrishamns kommun. Men eftersom Marie åker mycket bil tycker hennes mamma att hon borde ha rätt till ett parkeringstillstånd. - Att få ut en rullstol ur en bil kräver stort utrymme och det finns inte på en vanlig parkeringsplats, säger Gerd. Dessutom kan problemet med att hitta en vanlig parkeringsplats ställa till problem. Gerd åker ofta till sjukhuset i Lund med sin dotter och måste numera stanna mitt i gatan och släppa av Marie innan hon parkerar. - Det är jättejobbigt med alla bilar som tutar och vill komma förbi, säger Gerd. Därför väljer hon oftare att använda sig av sjukresor med taxi i stället. - Det blir dyrt för kommunen i längden, säger Gerd. Solveig Nilsson har en dotter på åtta år som periodvis är rullstolsburen på grund av medfödd benskörhet. När hon skulle ansöka om parkeringstillstånd tyckte handläggaren på kommunen inte att det var lönt eftersom dottern själv inte har körkort. Men eftersom det är Solveig som skjutsar dottern överallt tycker hon att tillståndet borde tillhöra henne. Solveig berättar också om omöjligheten att komma ut och in med en rullstol på en vanlig parkeringsplats. - Utan parkeringstillstånd måste jag släppa av min dotter någonstans där det finns plats och sedan leta upp en parkeringsplats. Det känns inte bra att lämna henne ensam sittande i rullstolen, säger Solveig. Matts Lundgren säger att han förstår problemet men hänvisar till de regler som finns. - Vi har bara följt de regler som gäller. Att vissa tillstånd inte blivit förnyade beror på att man tidigare inte följt reglerna så noga utan bara slentrianmässigt delat ut tillstånden. I Simrishamns kommun finns det ca 35 handikapparkeringsplatser och ca 100 parkeringstillstånd beviljade.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons