Annons

En blomma är mer än en blomma

Det är många år sedan farmor gick ur tiden och hennes kolonilott ägs idag av någon annan. Men hennes stormhattar frodas alltjämt i Sanna Töringes trädgård.
Simrishamn • Publicerad 26 juli 2002

Att trädgårdens blommor är så mycket mer än ögonfägnad gjorde författaren Sanna Töringe klart på Frukostmötet i går. Stormhattarna som minner henne om barndomens somrar är bara ett exempel. Höstanemonen hon stiftade bekantskap med i Sankt Olof är ett annat. Sanna Töringe samlar på historier kring blommorna. Såväl egna som andras. Såväl sanna som mytologiska. Hon berättar om läkaren som på 1700-talet vårdade en flicka och för att ha något att prata med henne om tog han med blommor. Samme läkare var den som upptäckte att digitalis, fingerborgsblomman, fungerade som hjärtmedicin. Flickan botade han och fick sig dessutom en maka. Historierna och myterna om rosen är otaliga. Att man ska vara lite försiktig med gula rosor är en lärdom som än idag är levande men som gjordes för mycket länge sedan. Det var nämligen med hjälp av en gul ros som Muhammed avslöjade sin otrogna hustru. I islam är rosen mycket viktig. Den sägs att sprungit ur Muhammeds svett. Vidare sägs att det som sägs under en ros ska stanna mellan dig och mig. Åtminstone om rosorna inte är gula. Om anemonen sägs att det en gång var en flicka. När västanvinden smekte henne blev Flora avundsjuk och förvandlade henne till blomma. Och än idag öppnar hon sig i västanvind. Om blommor är vackra och kvinnliga och dahliorna motsatsen. - Dahlian är en manlig blomma och samtidigt en symbol för det tråkiga, sade Sanna Töring, men erkände att hon personligen inte alls har något emot dahlian. På måndag föreläser konsthallschef Cecilia Nelson om "Varför uppfattar vi konst så olika?".

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons