Annons

En sällsam upplysning av Österlen

Tänd bålet och skicka ljuset direkt in i hjärtat på Österlen!
Simrishamn • Publicerad 6 november 2006
Stjärnljus i rörelse besökte i stort sett varenda liten by på Österlen där den drogs fram av tre traktorer i karavan. I Vitaby såg det ut som om folk hade gått man ur huse för att se.
Stjärnljus i rörelse besökte i stort sett varenda liten by på Österlen där den drogs fram av tre traktorer i karavan. I Vitaby såg det ut som om folk hade gått man ur huse för att se.Foto: 
Smederna Mattias Engström och Mats Petersson tar en paus medan järnet hettas upp till bearbetning.
Smederna Mattias Engström och Mats Petersson tar en paus medan järnet hettas upp till bearbetning.Foto: 
Emma Karp Lundström invigningstalade vid bålet i Brösarps norra backar
Emma Karp Lundström invigningstalade vid bålet i Brösarps norra backarFoto: 
Vid Äpplets hus i Kivik bjöds om allhelonadagens afton en magisk föreställning där Eva Härstedts masker stod i centrum. Dans framfördes även av Lisbeth Hagerman – allt till rytmen av Johan Bergströms dova trummor. Bild: Anette Sjöstrand
Vid Äpplets hus i Kivik bjöds om allhelonadagens afton en magisk föreställning där Eva Härstedts masker stod i centrum. Dans framfördes även av Lisbeth Hagerman – allt till rytmen av Johan Bergströms dova trummor. Bild: Anette SjöstrandFoto: 
I Brösarp bjöds också inomhusaktiviteter. I "Stöpstugan" visade Karl Erik Sålhandske hur det går till att stöpa ljus.
I Brösarp bjöds också inomhusaktiviteter. I "Stöpstugan" visade Karl Erik Sålhandske hur det går till att stöpa ljus.Foto: 
På promenadkonsert i Äppellunden i Brantevik.
På promenadkonsert i Äppellunden i Brantevik.Foto: 
glödlampa
glödlampaFoto: 

Ungefär så löd uppmaningen från Emma Karp Lundström när hon stod invid det som strax kom att bli en knastrande brasa på Bålabacken vid Brösarp.

Här invigdes hela Österlen lyser till fanfar av trumpeterar Albin Löfgrens och över alltihop lyste fullmånen mellan de vandrande molnen.

Annons

Andrarums orienteringsklubb hade precis som resten av byns föreningsliv lagt manken till för att förgylla höstmörkret. Eldsjälarna var många. Brösarp imponerade redan i fjor och hade i år finslipat aktiviteterna å det yttersta.

Manken hade för övrigt lagts i de flesta byar – må ingen vara glömd därvidlag. Problemet var nyfkna självar var i stort sett ett enda – inte ens som kloonad skulle det vara möjligt att njuta hela härligheten.

Kivik höll sin egen Upplysningstid för tredje året och höll kulturfyrar tända från fredagen. På själva ljuskvällen bjöd Äpplets Hus underhållning. Det var en magisk upplevelse att se Lisbeth Hagerman dansa i Eva Härstedts masker till dova trumslag av Johan Bergström.

I Vitemölle dracks varm äppelcider samtidigt som folk samlades i Vitaby för att få en skymt av Stjärnljus i rörelse. De tre traktorer som i karavan drog ljussatta stjärnbilder var något försenade och hade då nästan fyra timmars färd kvar till slutmålet - i Simrishamn.

Här lyste elever på Österlengymnasiets elprogram upp Ulla Viottis tegelskulptur. I centrum stod Nicolaikyrkan upptänd som väl aldrig förr.

Vid Äppellunden i Brantevik bor medlemmar i projektgruppen. De hade även i år smyckat sin lund med hundratals marschaller som lyste upp stigen där promenadkonsert bjöds. Det var en sällsam promenad...

Som många av "ljusturisterna" avslutade YA kvällen i Österlen Lysers idekläckare Emma Karp Lundströms hemby Gislöv. Här brann halmbålet flämtande och vackert vid Bragestenarna strax utanför byn. samtidigt som det stod tre smeder bredvid och arbetade på traditionellt sätt.

Österlen lyser har redan blivit tradition och till nästa år kan det rentav bli med en helg helgs evenemang. I vart fall är det sådana planer som projektgruppen smider.

Det är vi många som ser fram emot.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons