Annons

En Shakespeare för alla

Möjligheter att uppleva teater skriven av Shakespeare står inte precis som spön i backen, i synnerhet inte i uppsättningar som regisserats för att även passa en yngre publik. Det försöker Mellby Scenkonst råda bot på i samarbete med Musik i Skåne med klassikern "En midsommarnattsdröm".
Simrishamn • Publicerad 22 november 2002

Hittills har den spelats på Skillinge och Jonebergs skolor. I helgen blir det föreställningar "för alla åldrar" på Mellby Atelier. "När jag var ung, för 350 år sedan..." inleder Margareta Hallin, med titeln hovsångerska, berättelsen om den olycksaliga midsommarnatten då älvkungen och älvdrottningen började gräla så svårt att hela naturen vrålade. Det var då de rika köpslog om kärleken, då Hermia som älskar Lysander skulle giftas bort till Demetrius, den man vars kärlek Helena trådde efter. Det blir en natt fylld av förvecklingar och problem orsakade av en trollsaft gjort av kärleksört. Just Shakespeare har tagit en plats i regissören Sara Erlingsdotters hjärta. Tillsammans med Musik i Skåne har hon tidigare satt upp föreställningen "Den förälskade Shakespeare". -Inför de här skolföreställningarna har jag varit ute i skolorna och pratat om Shakespeare, det har varit fantastiskt roligt. Jag hoppas att vi får möjlighet att spela den för fler skolor i kommunen, säger hon. Det är mycket, och vacker, musik som framförs av en trio från Musik i Skåne. För Margareta Hallin är det en timme fylld av intensivt agerande, än i berättelsens och än i sångens form. En skolturné som ska gå runt i Skåne är därmed inledd. I kväll ges "En midsommarnattsdröm" i Mellby Atelier kl 19 och på söndag börjar föreställningen kl 15. Båda dagarna öppnar servering en timma tidigare. Barn bör vara minst tio år för att ha som mest glädje av berättelsen.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons