Annons

En sista viloplats värd ett besök

Två sibiriska korkträd, rosenrabatterna, avenboksfamnarna och kuberna av idegran står precis som han skissade för 86 år sedan. Hammenhögs nya kyrkogård är ett av de bäst be- varade alstren signerade länsträdgårdsmästare Carl Ekenstam. För att sprida kunskap om Österlens stora trädgårdsmästare har en rad skyltar monterats.
Simrishamn • Publicerad 24 juni 2014
En spännande plats. Mia Gröndahl rekommenderar ett besök på Hammenhögs kyrkogård – en av de mest välbevarade anläggningarna signerad länsträdgårdsmästare Carl Ekenstam.
En spännande plats. Mia Gröndahl rekommenderar ett besök på Hammenhögs kyrkogård – en av de mest välbevarade anläggningarna signerad länsträdgårdsmästare Carl Ekenstam.Foto: Foto: Martina Eriksson
En skylt sprider kunnandet om kyrkogårdens tillblivelse.
En skylt sprider kunnandet om kyrkogårdens tillblivelse.Foto: Foto: Martina Eriksson

Året var 1928. Hammenhögs församling behövde en ny kyrkogård. Upp- draget att rita en ny sista viloplats gick till länsträdgårdsmästaren. Hans första förslag föll dock inte i god jord.

– Han hade ritat gravarna på fel håll, tyckte man. På uppståndelsens dag ska den begravda ha ansiktet i öster och Ekenstam fick vända alla gravarna rätt, berättar Mia Gröndahl, ledare för trädgårdsprojektet.

Annons

Både den ursprungliga ritningen, och den reviderade, finns på skylten som sedan en tid finns monterad vid entrén till kyrkogården.

Lära sig mer

– Det var när vi arbetade med trädgårdsutställningen på museet som vi kom på idén att skylta upp några av de mest intressanta anläggningarna. Från museet kan man alltså åka ut i verkligheten och lära mer.

Ett besök på Hammenhögs kyrkogård rekommenderar hon varmt.

– En kyrkogård är också en park. Därför är det viktigt att kyrkogårdsarbetare också är trädgårdskunniga. Det är ganska fantastiskt att denna anläggning är nästan intakt sedan mer än 80 år.

Hon menar att man i parken kan se var Ekenstam hämtat sina influenser. Efter utbildning i Alnarp och fortsatta studier i England fick han jobb på Taxinge Näsby i Stockholmstrakten som slottsträdgårdmästare.

– Det var här han träffade sin blivande hustru Agnes Boberg, kuskens dotter. Jag tror att det var med henne i minne som han ritade avenboksfamnarna som också finns på Näsby, säger Mia Gröndahl och pekar på avenbokshäckar planterade som vore de famnar omslutande bänkar.

Skylten, som kyrkorådet bekostat, ska sprida kyrkogårdens stolta historia. En skylt planeras också vid Kiviks hotell som även den ritats av Ekenstam.

– Det finns inte mycket kvar av trädgården, men det gör det inte mindre viktigt att berätta hur det en gång var.

Även Rosentorget ska få en förklarande skylt.

– Jag hoppas att både kommunen och privatpersoner hakar på att fortsätter skyltandet, säger Mia Gröndahl. Vi hjälper gärna till att ta fram skyltar.

INTERNAL INTERNAL
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons