Annons

Ett extra öga som ungas företrädare

Som en av tio av landets kommuner har Simrishamn inrättat en lokal barnombudsman. Den som fått uppgiften att agera de yngres företrädare är Stefan Bengtsson.
Simrishamn • Publicerad 7 november 2008
Stefan Bengtsson är personalkonsulent i Simrishamn och har nu också fått uppgiften att agera lokal barnombudsman. Bild: Anette Sjöstrand
Stefan Bengtsson är personalkonsulent i Simrishamn och har nu också fått uppgiften att agera lokal barnombudsman. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

Att inrätta en barnombudsman är ett sätt för kommunen att markera att man sätter barnen i centrum på flera sätt.

– I mitt fall handlar det om att vara den person som håller ett extra öga på att också de unga kommer till tals och blir uppmärksammade.

Annons

– Mitt uppdrag börjar där varken familjen, skolan eller socialtjänsten räcker till.

Säger Stefan Bengtsson och att valet föll just på honom är alls inte märkligt. Han har arbetat med barn och ungdomar i stort sett i hela sitt liv.

Den banan tog sin början redan 1977 då han började utbildningen till socionom i Umeå. Han fortsatte som fältassisten i Luleå och arbetade därefter i ett behandlingskollektiv för unga missbrukare underåtta år.

Som konsult sysslade han med utbildning och handledning, inom tvångsvård av unga, och var utredare för Socialstyrelsens räkning.

Den utredningen han gjorde resulterade i bildandet av Statens institutionsstyrelse, den myndighet som ansvarar för kontrollen av vård och behandling på LVM- och särskilda ungdomshem.

Efter en period inom barnpsykiatrin blev han enhetschef inom socialtjänsten, missbruksvården i Malmö, och hamnade därefter i Ystad som personalkonsulent på regementet.

– Fram till 1997 var jag konsulent, tills jag hoppade på uppdraget som projektledare för det första Tatoo som hölls i Ystad.

Det ska dock inte tolkas som någon form av "barn- och ungdomsfritt". Under många år har han nämligen också varit ungdomsledare, tränare och instruktör inom fotbollen. Senast som tränare till Köpingebro A-lag.

Ungefär 25 procent av hans arbetstid ska kunna användas till det nya uppdraget. Övrig tid arbetar han som personalkonsulent med bland annat kris- och konflikthantering. Just nu handlar det om en arbetsmiljöenkät som samtliga 1600 kommunanställda förväntas delta i.

Kontakt med barnombudsmannen får man bäst via kommunens hemsida.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Jea Jonsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons