GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Evas trädgård är toppen

Eva Mathiassons trädgård i Äppellunden är en av Sveriges finaste trädgårdar. Det tycker tv-programmet Trädgårdstoppen som nu prisar hennes lustgård. Där det finns det mesta, förutom gräsmattor.
Simrishamn • Publicerad 31 maj 2013
Äppellunden är en gammal fruktodling från 1940-talet. Korgarna har Eva Mathiasson flätat själv.
Äppellunden är en gammal fruktodling från 1940-talet. Korgarna har Eva Mathiasson flätat själv.Foto: Johanna Wallin
Även om det är mycket arbete med trädgården finns det tid att sträcka ut sig i bland. Fast allra helst vilar Eva Mathiasson i en hängmatta.
Även om det är mycket arbete med trädgården finns det tid att sträcka ut sig i bland. Fast allra helst vilar Eva Mathiasson i en hängmatta.Foto: 
Foto: 

I det kombinerade växthuset och uterummet klänger vinrankorna i taket.

– Det ger skugga samtidigt som det är vackert, säger hon.

Solen värmer upp rummet på vår och höst och ger skydd mot vinden som kan vara kall och besvärlig.

Ute i rummet växer det olivträd och aprikoser. På husets och förrådets väggar växer vackert tuktade vinrankor och på framsidan välkomnar blommor och ett sötmandelträd besökaren.

Jordiga händer

Eva Mathiasson kommer direkt från trädgårdsmyllan och välkomnar med sina jordiga händer.

– Jag har inget emot att rensa ogräs, jag tänker mycket då. Man måste älska att vara i trädgården för att kunna sköta om allt.

Hon och hennes man flyttade till Brantevik och Äppellunden från Skurup och Tenngården för sex år sedan. De flyttade till den gamla äppelodlingen för huset skull, som ritats av arkitekten Lillemor Husberg.

– Och fick läget på köpet, säger Eva Mathiasson.

Man har försökt att spara så många äppelträd som möjligt och varsamt tagit hand om de gamla träden som länge fått växa fritt.

– Vid den här tiden är det som att bo i ett rosa moln.

Skydd mot sol och vind

Strukturen i trädgården byggs upp av häckar, träd och gångar. De ger samtidigt skydd mot sol och vind.

Enligt Eva Mathiasson är sedan mycket av konsten eller hemligheten med trädgården att välja rätt växt på rätt plats.

– Då får man starka och friska växter som klarar sig av egen kraft.

Gräsmattor är bannlysta i trädgården. Däremot används bland annat romersk kamomill som marktäckare. Annars riskerar jorden att torka ut och humusen att minska.

En vandring i trädgården där Eva Mathiasson berättar om favoritväxterna är som en poetisk resa bland pimpineller, klotlök och murbinka. Trädgårdens bevattning är ett projekt för sig.

– Jag använder inget kommunalt dricksvatten utan tar vara på regnvatten. I framtiden kommer det att bli allt viktigare att ta hand om vattnet. Klimatförändringar gör att vi får ojämnare perioder med nederbörd, torrperioder och häftiga skyfall.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.