Annons

Facket hade inte väntat så stort varsel

Varslen på Plastal AB kom inte som en överraskning för varken fack eller personal. Det har inte gått någon förbi att den globala ekonomin är i kris, inte minst bilindustrin, som är Plastals stora kund.
Simrishamn • Publicerad 20 november 2008
Tommy Mårtensson, klubbordförande på IF Metall, tror att Plastal kommer att överleva den senaste krisen. Men han medger att ingen hade väntat sig ett så stort varsel som 60 personer.
Tommy Mårtensson, klubbordförande på IF Metall, tror att Plastal kommer att överleva den senaste krisen. Men han medger att ingen hade väntat sig ett så stort varsel som 60 personer.Foto: 

I augusti varslade Plastal 25 personer om uppsägning. I oktober 25 till. Och redan tidigare i veckan förvarnade fabrikschefen Jonny Ekstedt att nya varsel var på gång.

– Visst hade folk väntat sig ett varsel, men inte så här stort. Vi håller på att smälta det här nu. Det finns inte så mycket mer att säga om det, säger Tommy Mårtensson, klubbordförande på IF Metall, som för någon månad sedan hade 250 medlemmar på arbetsplatsen.

Annons

Om alla varsel leder till uppsägningar, som de gjort tidigare i år, så har Plastal på bara några månader stympats på en tredjedel av sin personal.

– Recessionen i världsekonomin påverkar även nu Simrishamn. Och mer än en fjärdedel av personalen bor utanför Simrishamn så de kringliggande kommunerna, främst Tomelilla, kommer också att påverkas. Därför kommer det att behövas att flera kommuner går ihop för att hjälpas åt om det här. Det finns mer att göra än vad Simrishamns kommun gjort hittills, säger Tommy Mårtensson.

Mer än så vill han inte kommentera kommunens agerande.

Förhandlingarna mellan arbetsgivaren och fackförbunden har inletts i veckan.

– Det är en lång väg kvar och vi vet ännu inte hur många som berörs av det här. Det är ingen hemlighet att 2009 blir ett tufft år, men jag tror ändå på Plastals fortlevnad och även på Simrishamns framtid, säger Tommy Mårtensson, som själv arbetat på Plastal i 22 år.

Han tycker hittills att arbetsgivaren Plastal gjort vad som kunnat förväntats under omständigheterna.

– Men man kan ju alltid önska lite till, säger han.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons