Annons

Fängelse för stöld av lastbil med sprit

Fängelse i ett år och sex månader blev straffet för den 25-åring som åtalats misstänkt för att i början av december ha stulit en lastbil med drygt 12 000 liter vodka från Klas Hanssons Åkeri i Kivik.
Simrishamn • Publicerad 1 februari 2002

Dock dömdes mannen inte för grov stöld och tillgrepp av lastbilen utan i stället för grovt häleri och för att olovligt ha brukat bilen. Mannen förnekade alla påståenden om bilstöld vid förhandlingen i Ystads tingsrätt och han påstod sig inte ha en aning om att bilen var stulen. Hans version om vad som hände innan han greps av polisen var att han av en gammal bekant, som han av en tillfällighet träffat på samma dag i Malmö, erbjudits att köra lastbilen till Polen. Dit skulle han ändå åka samma dag och valde att tacka ja till uppdraget som skulle ge honom 2500 kronor. 25-åringen saknade förvisso körkort för ett så tungt fordon men tog ändå chansen. Lastbilen tog han över på en parkeringsplats men att det fanns någon last i den, och i så fall vad, hävdar han att han inte kände till. Uppdragsgivaren skulle köra framför honom och visa vägen. Lastbilen kunde spåras eftersom den var utrustad med GPS-navigering. En polispatrull körde efter den ett stycke och kunde vidimera uppgiften om en "följebil" med två personer i. Denna stoppades dock inte utan försvann in på en mindre väg och bilen hittades senare övergiven. Enligt dess ägare hade den lånats ut till hennes före detta man. Polisen har sökt honom men han är försvunnen. Även om tingsrätten inte bedömde 25-åringen som särskilt trovärdig ansåg man inte att det fanns bevis nog att döma honom för grov stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel. I stället fälldes han för grovt häleri och grovt olovligt brukande.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons