Annons

Fester i husvagn vållar förvirring på kommunen

En husvagn placerad på en parkeringsplats mitt i ett bostadsområde orsakar stor irritation bland grannar. Och stor förvirring hos kommunen.
Simrishamn • Publicerad 21 juni 2006

– Husvagnen har stått på parkeringen mitt bland husen nästan hela mars, april och juni. Ett par veckor har de åkt bort och sen kommit tillbaka. De verkar tro det är en camping, berättar ordföranden en bostadsrättsföreningi närheten av parkeringen i Simrishamn.

– Det är spritfester varje helg, både fredag och lördag, med störande ljud. Ungdomarna urinerar på gatorna vilket blir en sanitär olägenhet, fortsätter ordföranden, som har fått in många klagomål. Att problemet har fått kvarstå beror till viss del på osäkerhet kring vem som ska agera mot olaglig parkering på kommunens mark.

Annons

– Vi har ringt till polisen som säger att det är kommunens uppgift, och kommunen vet inte riktigt vad de ska göra utan kopplar oss till polisen. Nu har vi gjort en skrivelse till tekniska förvaltningen, säger bostadsrättsföreningens ordförande.

– Parkeringen räknas som kvartersmark och kommunen äger den i egenskap av fastighetsägare. Sådana parkeringar har högst 24 timmars till-låten parkering, säger Matts Lundgren, utredningsingenjör på tekniska förvaltningen.

– Men vi är lite osäkra på vem som kan avhysa husvagnen. Kanske är det kronofogden, säger Matts Lundgren.

Liselott Grant, jurist hos Ystadspolisen, bekräftar:

– En parkering som ägs av kommunen räknas som privat mark. Polisen kan bara avhysa personer från allmänn mark. Istället är det kronofogden som tar hand om personer som tar sig rätt på annans mark, som det kallas. Tekniska förvaltningen började diskutera ärendet i tisdags och fortsätter under onsdagen att utreda möjliga lösningar.

Att kommunen är något förvirrad kring lämpliga åtgärder beror på att sådana här fall sällan händer.

– Även om Simrishamn har många turister har jag aldrig varit med om något sånt här förr, säger Matts Lundgren.

Lina Hansson

0414-289 97

lina.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons