Annons

Firade sponsringen av förskolärare

När kommunens pengar tröt ställde byborna upp med pengar till skolans förskollärare. För att fira sponsringen och tacka sponsorerna bjöd Östra Vemmerlövs skola i går på en liten ceremoni.
Simrishamn • Publicerad 20 november 2002

- Om vi inte fått sponsringen skulle det vara fara för hela vårt system, säger Susanne Nilsson, ordförande i föräldraföreningen. Eleverna på Östra Vemmerlövs skola firade sponsringen med att släppa upp ballonger. Bild Emma Lawesson Det var just föräldraföreningen och dess dåvarande ordförande Metta Wignell som drog igång jakten på pengar. Företag i trakten och bybor fick alla brev av föräldraföreningen där de manades att bidra till förskollärartjänsten. Totalt 36 000 kronor ramlade in. Förskollärarens tjänst skulle ha bantats till 24 procent, men kan tack vare pengarna fortsätta vara en 40 procentig tjänst. Därmed kan den integrerade F12:an på skolan fortsätta. - Vi är tacksamma för pengarna, säger rektor Helena Carlsson. Det är klart att det finns tveksamheter kring skolsponsring. Men i många kommuner tar man emot sponsrade medel till kompetensutveckling. Mindre vanligt är kanske sponsring av lärartjänster, men någon ska ju vara först. Formellt är det byalaget som samlat in pengarna. Pengarna har sedan skänkts till barn- och utbildningsförvaltningen som en gåva. Enligt kommunallagen får kommuner ta emot gåvor, men det är politikerna som ska besluta vad pengarna ska användas till. När bun behandlade gåvan ansåg man att syftet var behjärtansvärt och beslutade att gåvan skulle läggas på just det som föräldrarna önskade. - Det ligger mycket hårt arbete från föräldrarna bakom. Därför är det glädjande att politikerna sett att den lilla skolan är bra för barnen. I skolan går just nu 43 barn, inklusive förskoleklassen. Nästa läsår planeras det för ungefär lika många. Just eftersom skolan är så liten har det vid ett flertal tillfällen föreslagits att skolan skulle stängas och barnen bussas till andra skolor. I den senaste budget-förslaget finns dock inget dylikt förslag. - Frågan är om det någonsin varit ett reellt hot. Det är bara tjänstemän som förslagit nedläggning. I varje fall känns det lugnt nu. Nu handlar det bara om att visa att skolan fungerar bra, säger Metta Wignell. - Och för att få större upptagningsområde. Vi vet att många önskat gå i Vemmerlövsskola, men eftersom man inte får skolskjuts om man inte bor inom upptagningsområdet har de valt andra skolor. Ceremonin avhölls i skolans trapphall. När förskoleklassen sjungit några sånger talade rektor Helena Carlsson varpå föräldraföreningens Metta Wignell tog över. - Jag är så glad att jag håller på att spricka, sade hon och lät täckelsen falla av från den minnestavla som satts upp i hallen. Här förkunnas vilka företag som sponsrat skolan. Bland många andra Gyllebo Träemballage vars anställde Roland Herbst var på plats vid ceremonin. - Vi har gjort det här för barnens skull. Och för byns, säger han. Efter högtidsstunden for alla barnen ut på skolgården för att släppa iväg ballonger som förkunnade budskapet om skolsponsringen i Östra Vemmerlöv över nejderna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons