Annons

Fiskare får böta för 20 minuter

10 000 kronor kostar det en fiskare som på grund av svåra väderförhållanden valde att gå in till hamn 20 minuter för tidigt. Därtill får han 2 000 kronor i böter för ett fel i loggboken.
Simrishamn • Publicerad 28 november 2008

Fiskefartyg ska senast två timmar före ankomst till landingshamnen meddela sin ankomst till Fiskeriverket. Men eftersom det var kraftig pålandsvind valde fiskaren att inte vänta in klockan.

I sitt yttrande till Fiskeriverket skriver fiskaren att han ansåg det vara fara för fartygets och besättningens säkerhet.

Annons

Det var kuling från nordost, det vill säga pålandsvind, och båten rullade så mycket att fångsten åkte över bingarna och ner på däck.

Felet i loggboken skyller han också på vädret som gjorde det omöjligt att korrekt bedöma mängden torsk ombord. Fiskeriverket godkänner en avvikelse mellan fångst och notering i loggboken på 8 procent. Avvikelsen var dock på 33 procent.

Fiskeriverket anser att det trots fickarensförklaring är skäligt att utdöma sanktionsavgift.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons