Annons

Fiskföretag varslar 20 anställda

Bengtssons Fisk varslar 20 anställda i Simrishamn om uppsägning. Det är de första varslen i torskfiskestoppets spår som nu kommer.
Simrishamn • Publicerad 19 november 2002
Arkivbild: Matz JönssonFoto: 

- När torskfiskestoppet börjar gälla den första mars kan jag inte stå där med kostnader för all personal, säger Knut Jeppsson, företagets VD. Det var en tung dag för på Bengtssons Fisk igår. Men alla var förberedda. Redan när miljöpartiet för första gången lade fram sitt krav om ensidigt torskfiskestopp siade Knut Jeppsson om uppsägningar. - Dessutom är de anställda väl insatta i problemen och inser att företagsledningen inte har något val, säger Jan Zielinsky, ombud för Livsmedelsarbetareförbundet som var på plats i Simrishamn igår. Knut Jeppsson hoppas att kunna återta uppsägningarna om det skulle uppstå någon ljusning. Eller om det verkligen blir full ersättning till beredningsindustrin. - Det påstås ju att alla ska få full ersättning. Men jag vågar inte lita på det. Det sas ju innan valet att det inte skulle bli något fiskestopp och det blir det ju ändå. - Jag vet egentligen inte heller vad full ersättning betyder. För företagets förlorade inkomster, men även för lönekostnader? Skulle full ersättning verkligen betyda full ersättning tar jag naturligtvis tillbaka uppsägningarna. 20 anställda får gå, medan några få får stanna kvar. -?Jag måste ha någon stöttepelare kvar om vi skulle kunna köra vidare på något sätt, säger Knut Jeppsson som ändå är orolig för framtiden. - Jag vet ju inte var mina kunder är den dagen stoppet hävs. Det är liksom inte bara att trycka på en knapp. Dessutom är det så att om jag inte har någon torsk minskar försäljningen även av annat. Uppsägningarna gäller från och med måndag, men de anställda har långa uppsägningstider eftersom många varit trogna företaget länge. - De är naturligtvis fria att gå, men jag hoppas de stannar uppsägningstiden ut. Man vet ju inte var den här historien landar, säger Knut Jeppsson. Oron kommer säkert att bestå hela mandatperioden. Bland de anställda finns några som tidigare arbetade på Österlenprodukter i Vallby. När den fabriken lades ner fick de jobb på Bengtssons Fisk. Nu är de för andra gången i samma situation. Knut Jeppsson har grunnat länge på sitt beslut. - Det här är det svåraste beslut jag någonsin fattat, säger Knut Jeppsson. Men jag är företagsledare och min plikt är att se till företagets bästa. Jan Zielinsky har inget att invända. - Det hela är otroligt sorgligt. Men knappast någon överraskning. Företaget heter fullt ut H W Nilssons Efterträdare AB och har funnits i Simrishamn sedan 1939. Det är ett av tre fiskeföretag i Simrishamn som sysslar med färskvaruberedning av bland annat torsk. Men H W Nilsson är störst just på torsk, cirka 75 procent av produktionen utgår från den matfisken. Fisken köps direkt från yrkesfiskarna, filéas och säljs vidare i färskt skick till grossister i andra delar av landet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons