Annons

Flyktingboende i lärarbostad var svartbygge

Den gamla lärarbostaden i Stiby har byggts om utan lov. Byggnaden har i dag fyra lägenheter som hyrs av Migrationsverket som flyktingboende.
Simrishamn • Publicerad 28 juni 2014
Den gamla lärarbostaden i Stiby har byggts om utan bygglov och hyrs i dag ut till Migrationsverket som asylboende för flyktingar.
Den gamla lärarbostaden i Stiby har byggts om utan bygglov och hyrs i dag ut till Migrationsverket som asylboende för flyktingar.Foto: Foto: Gert Ljungqvist

Samhällsbyggnadsförvaltningen har nu bestämt sig efter moget övervägande att det krävs bygglov för de omändringar som gjorts i huset.

–  Det har varit ett besvärligt ärende, säger byggnadsinspektör Hanna Wiberg. Det har inte funnits några originalritningar i kommunens arkiv.

Annons

I dag finns det fyra lägenheter i byggnaden. Fastighetsägaren har uppgivit för kommunen att det bara fanns tre tidigare.

Nu hotas fastighetsägaren av en straffavgift för olovligt byggande om inte rättelse sker. Fastighetsägaren kan dock klara sig undan en avgift om huset återställs till det skick som var innan ombyggnaden.

Någon brandskyddsdokumentation finns inte heller för byggnaden.

Byggdes om

Det var i vintras och under våren som huset byggdes om för att under mars månad hyras ut till Migrationsverket.

Närboende har reagerat på att huset byggdes om. Man ville ha en möjlighet att yttra sig.

Ärendet kommer upp på myndighetsnämndens möte i augusti. Har inte ombyggnaden då återställts beslutar nämnden om en straffavgift.

I dag bor det ett 20-tal personer i den gamla lärarbostaden, huvudsakligen asylsökande flyktingar från Tjetjenien.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons