Foderföretag har vuxit ur fabriken
I somras köpte företaget marken och fabriken av kommunen och snart är det dags att sätta spaden i jorden. På några år har företaget lyckats att mångdubbla både antalet anställda och omsättningen.
– I dag är vi 13 personer totalt på företaget, berättar Bosse Elofsson. Tidigare var vi fem med en omsättning på tre miljoner, nu omsätter vi tolv miljoner kronor årligen.
Bosse Elofsson har byggt upp foderfabriken i Vallby från grunden. Nu har han hjälp av sonen Morgan som är vd i företaget. I dag äger de båda hälften var av företaget där fem bolag ingår.
I dag är foderföretaget mycket trångbott och har växt ur sina lokaler som man tidigare hyrde av kommunen.
Företagets affärside bygger på att ta tillvara slaktrester från djur och sedan omvandla det till foder, hundfoder i första hand.
– Vi tar i princip vara på det mesta, säger Bosse Elofsson. Allt som inte blir människomat gör vi hundmat av. I Kina däremot äter man med förtjusning mycket av det som vi hanterar här och gör foder av.
Efterfrågan från Mittens rike är så stor att priserna på de råvaror som används i foderfabriken har gått i höjden. Mängder med delar från djur som öron, svansar, strupar och även onämnbara delar exporteras till Kina från svenska slakterier.
De olika delarna torkas i fabrikens värmeugnar, paketeras och går vidare ut på marknaden.
– Vi arbetar rätt tät mot kunderna, förklarar Morgan Elofsson. Det är oftast snabba ryck och det gäller att hänga på.
Han har precis lyft ut ett parti med stora oxben ur torkugnen. Benen kommer att bli mumma för hundarna. Lukten från ugnen påminner lite om grillad kyckling.
Just lukten i fabriken är ett särskilt kapitel. YA:s utsände blev varnad för att det skulle lukta kadaver. Men doften inne i lokalerna påminner mest om en Zoo-affär det säljs torrfoder.
– Många tror att det luktar kadaver, säger Bosse Elofsson. Men så är det inte alls.
Strax intill är flera av arbetarna sysselsatta med att ta hand om ett parti slaktrester från Sjöbo. Här finns en mängd olika saker, bland annat meterlånga tjurpenisar. Färdigtorkade påminner de om långa ridspön, och kallas då tjurmuskel. Det finns också så kallade bullchips.
Man gör torkad hundmat av bland annat delar från nöt, vilt, får, svin och kyckling.
– Vi arbetar bara med råvaror från svenska slakterier som är kontrollerade, säger Morgan Elofsson.
Nästa år kommer man bygga ut lokalerna med cirka 1 100 kvadratmeter. Men även renovera de befintliga som tidens tand nött ner. Flera företag har tidigare haft olika verksamheter i fabriken genom åren.