Annons

Föräldrar lockas till skolan

Denna och nästa vecka uppmanas föräldrar till elever i sjuan till nian på Korsavadsskolan att komma till skolan. De lockas med gratis lunch och att den klass som får flest föräldrabesök får 1 000 kronor av hem och skola-föreningen.
Simrishamn • Publicerad 14 november 2008
Rektor Jan Nilsson (till vänster), Simrislundsskolan och Ann-Sofi Persson, skyddsombud (till höger). Bilder: Mark HanlonFoto: 

- Vi vill att föräldrar och vi som jobbar i skolan ska ha en gemensam bild av elevernas arbetsmiljö. Det har vi inte idag, säger Chris Hansen, enhetschef för Skolenhet Centrum.

Bakgrunden till viljan att involvera föräldrarna är att det händer incidenter under skoltid.

Annons

- När någonting hänt blir det ofta föräldrar mot skolpersonal. Jag får stå till svars för det som hänt. Och visst, jag har ett ansvar för hur eleverna mår på skolan, men vi på skolan klarar det inte själva, säger Chris Hansen. Härom veckan var det föräldrar till barn på Simrislundsskolan som reagerade. I ett brev till barn- och utbildningsförvaltningen krävde ett 20-tal föräldrar åtgärder. Deras brev beskriver en rad incidenter på skolan. Slagsmål där barn dunkar klasskamraters huvuden i golvet, slår varandra hårt i ansiktet och till och med lappar till lärren.

- Jo. Det har varit en del oro, säger rektor Jan Nilsson.

Situationen på Simrislundsskolan var en tid så illa att skyddsombudet övervägde att kräva en stängning av skolan.

- Men det är ju ingenting vi vill egentligen, säger Ann-Sofi Persson, skyddsombud för Lärarförbundet.

- Vi och skolledningen vill ju samma sak. Att det ska fungera. Hotet om stängning var kanske dock en väckarklocka.

- Vi känner att ledningen är med oss. Tydlighet och föräldrasamverkan är framgångsfaktorer i skolan, säger Ann-Sofi Persson.

För att komma till rätta med den akuta situationen har skolan satsat på extra personal.

- De extra lärarna ska dels jobba med de barn som behöver extra stöd, men också vara en resurs för hela klassen, förklarar Jan Nilsson.

Det är ett litet antal elever som ofta hamnar i bråk.

- Vad de behöver är att stärka sin jag-känsla och lära sig att hantera olika konflikter. Inte isoleras i en särskild grupp, säger Jan Nilsson.

Annons

Skolenhet Centrum som omfattar Simrislundsskolan, Korsavad och Joneberg håller också på att ta fram förhållningsregler.

Man arbetar också med hur man ska involvera föräldrarna mer i skolbarnens vardag.

- Vi klarar inte det här utan föräldrarnas hjälp, säger Jan Nilsson.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons