Annons

Föreningar lockar unga elever

Eleverna står uppställda i två led mitt emot varandra på Jonebergsskolans gräsplan. De är fullt utrustade i träningskläder, axelskydd och visirförsedda hjälmar...
Simrishamn • Publicerad 8 november 2002

En elev från varje led springer ut i full fart i försök att tackla motståndaren. Båda flyger ner i det blöta gräset där lera sprids över hela kroppen. Läraren Bengt Andersson filmar och fotograferar elevernas strapatser på fotbollsplanen och han verkar ha ganska roligt åt dem. -Det är första gången de spelar med skydd. Det har de sett fram emot, säger han. Det är föreningen Ytown Rockers från Ystad som lär eleverna att spela amerikansk fotboll. Före detta medlem där är Gustav Malmqvist i klass 8G: -Det är kul, särskilt att tacklas. Om motståndaren är liten känns det lätt att möta honom, men om han är större blir det lite nervöst. Ledaren Anders Sölve Holm från Ytown Rockers, som har spelat amerikansk fotboll i en säsong, anser att det är en tuff men rolig sport. När YA besöker skolan är han på plats för att ge ungdomarna råd: -Längre ner på kroppen och lyft uppåt, lyder några instruktioner. Lektionerna i amerikansk fotboll ingår i projektet "Friskare krafter", där eleverna som specialarbete kan välja att ägna fyra timmar i veckan åt valfri idrott. Bengt Andersson berättar att projektet drogs igång för att ungdomarna ska engagera sig mer i svenskt föreningsliv: -Föreningarna får visa upp sin verksamhet. Det kan vara golf, simning eller ridning, ja, nästan vad som helst. Vi gör det för att ungdomarna ska gå med i en förening istället för att drälla runt på stan. Cirka 25 elever från årskurs sju till nio valde amerikansk fotboll. Bengt Anderson förklarar att de lika gärna kunde ha varit 70 eftersom intresset för amerikansk fotboll är så stort. -De lär känna varandra när de spelar tillsammans och det blir en bra sammanhållning mellan årskurserna. Amerikansk fotboll är en bra sport eftersom de har lång uppvärmning och arbetar intensivt. Vi har aldrig haft den sporten på vår skola förr, men eleverna verkar väldigt nöjda, säger Bengt Andersson.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons