Annons

Fortsatt oro i fiskarkåren

Regeringens beslut att vänta med torskfiskestoppet till 1 mars nästa år möts med blandade känslor i fiskarkåren i Simrishamn
Simrishamn • Publicerad 4 november 2002

- Ska vi nu må dåligt två månader till, eftersom vi inte vet vad som som händer efter 1 mars, säger Krister Persson, Kivik, ordförande i Österlens havsfiskeförening, som har cirka 100 medlemmar. - Det positiva med beslutet är att dom tydligen börjat tänka efter i Stockholm. Kanske segrar rättvisan till slut, tillägger Krister Persson. - Men risken är att ett stopp för svenskt torskfiske 2003 och 2004 kan förlängas med ytterligare två år, om övriga Östersjöländer följer Sveriges exempel. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand anser det viktigt att Sverige bedriver ett aktivt internationellt arbete för att påverka andra fiskenationer att ta ett motsvarande ansvar. - Om det blir som miljöpartiet vill kan det bli ett fiskestopp i fyra år. Då finns det inte kvar några svenska yrkesfiskare, betonar Krister Persson. Han och kommunledningen hoppas kunna åka till Stockholm i slutet av denna vecka. Då förväntas någon i regeringen ta emot den budkavle som lämnade Simrishamn den 19 oktober i protest mot det planerade torskfiskestoppet. Budkavlen går längs kusten, och befinner sig nu i Östergötland med cirka 4 000 namnunderskrifter.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons