Annons

Framtidens fiber grävs ner

Skillinge hann först. På måndagen togs första spadtaget för den fiberkabel som ska grävas ner under de kommande månaderna. I flera andra byar är projektering på gång.
Simrishamn • Publicerad 16 juni 2014
På måndagen började arbetet med att gräva ner de plaströr som ska skydda fiberkabeln.
På måndagen började arbetet med att gräva ner de plaströr som ska skydda fiberkabeln.Foto: 
Claes Odelberg lastar av plaströret som fibern ska dras igenom.
Claes Odelberg lastar av plaströret som fibern ska dras igenom.Foto: 

– Vad vinner jag på det? Och om jag gräver själv, hur djupt ska det vara?

Bengt Jörnland, som är ute och går med hunden, passar på att informera sig om fibernätet när han går förbi. Kommunens bredbandssamordnare Anders Nyman har argumenten klara.

Annons

– Man kan jämföra med fotogen och el. När elen kom tyckte många att fotogen fortfarande var okej. Men det är jätteviktigt att det här blir av. I framtiden kommer det att finnas en massa samhällstjänster som kräver fiber, konstaterar han.

”En stor dag”

På måndagen var det dags för något som många Skillingebor väntat på, då kommunalrådet Anders Johnsson (M) satte sig i förarhytten på grävmaskinen för att ta det första spadtaget i gräsremsan där fiberkabeln ska grävas ner.

– Det här är ett litet grävtag för ett kommunalråd men en stor dag för kommunen. Fiber har blivit lika viktigt som gator, vatten och avlopp och viktigt för att få folk att bosätta sig i vår kommun, sade Anders Johnsson innan han tryckte ner skopan i jorden.

För att företaget IP-Only, som kommunen tecknat avtal för stadsnätet med, ska börjar gräva krävs att minst 30 procent av hushållen på orten tecknat avtal. I Skillinge är man redan en bit över 40 procent.

Flera andra orter är också på gång. I Örnahusen, Brantevik och Kivik börjar man närma sig de 30 procent av intresseanmälningar som behövs och projektering och försäljning har startat. I Borrby och Gärsnäs drar projekteringen igång under sommaren.

– Det finns ett otroligt intresse i Simrishamns kommun. Och något som jag inte sett någon annan stans är engagemanget ute i byarna, konstaterade Ola Barthel, IP-Onlys Skåneansvarige.

Fiber till hösten

En av de Skillingebor som tecknat kontrakt för fiber är Magnus Lundblom, som själv arbetar på det företag som ska gräva ner kabeln.

– Tekniken kommer att kräva fiber i framtiden, menar han och säger att han redan i dag känner av behovet.

Annons

– Om man har två ungdomar som sitter och spelar där hemma behövs det. De klarar sig men vi andra blir lidande, säger han med ett skratt.

Framåt hösten hoppas han att de första hushållen i Skillinge ska få fiber indraget i sina hus.

Taner Caliskan
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons