Annons

Från teatern till snickeriet

Sedan årsskiftet är det åter liv och rörelse i S:t Olofskökets gamla snickerifabrik i Sankt Olof. Bakom den verksamheten står Halls Snickeri AB som startat ny verksamhet i lokalerna.
Simrishamn • Publicerad 25 mars 2004
Per och Rolf Hall har öppnat snickeri i S:t Olofskökets gamla fabrikslokaler. Bild: Sprisse Nilsson
Per och Rolf Hall har öppnat snickeri i S:t Olofskökets gamla fabrikslokaler. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Per och Rolf Hall har öppnat snickeri i S:t Olofskökets gamla fabrikslokaler. Bilder: Sprisse Nilsson En anspråkslös skylt visar att Halls Snickeri AB startat ny verksamhet i lokalerna. Bakom företaget står Rolf och Per Hall, far och son, med bopålar i Sankt Olof respektive Ystad. - Vi har en god beläggning. För tillfället gör vi mycket trappor i fur, men även en del fönster och dörrar samt möbler och inredning, säger Rolf Hall. Under perioden 1982 - 2003 drev Rolf byggmarknad i Onslunda, där han under de senaste åren haft eget snickeri. Dessförinnan var det hans far, Albin Persson, som åren 1939 - 1982 drev snickeri och byggmarknad. Per Hall gör ett elementskydd av fur och ramin. Det betyder att Per Hall är tredje generationen snickare. - Jag hade bestämt mig för att inte bli snickare, precis som farsan. Men nu är jag här, säger Per och ler. Han har tidigare arbetat på Inpac i Sankt Olof. Men efter studier på Fridhems folkhögskola ägnade han sig åt teater ett par år. - Jag var både skådespelare och scentekniker i ett projekt mot rasism, säger Per Hall, som arbetade för Kulturkompaniet i Simrishamn. Rolf Hall arbetar med en svängd trappa. Just nu är det stor efterfrågan på specialbeställda trappor. Att snickra hade dock sin lockelse på honom, så det blev vuxenutbildning i trä och form i Tomelilla, jobb på GT Prototyper AB i Ystad, där man arbetar med plastdetaljer, och därefter steget in i näringslivet. Rolf och Per Hall hyr lokaler och maskiner av byggmästare Finnbjörn Petersson. - När S:t Olofsköket gick som bäst på 1960-talet var vi nog ett 30-tal anställda, minns Finnbjörn Petersson, som själv arbetade där i tonåren. På sikt planerar han att flytta kontor och lager till sin fabriksfastighet, som är i stort behov av yttre renovering.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons